Kävin tänään tapaamassa Naton pääsihteeriä Jaap de Hoop Schefferiä. Meillä oli erinomainen palaveri. Keskustelimme Naton tulevaisuudesta, Suomen panoksesta Afganistanin (ISAF) ja Kosovon (KFOR) operaatioissa, EU-Nato-suhteista sekä Venäjän ja Naton välisistä suhteista.
Virkamiesten mukaan kyseessä oli ensimmäinen kerta kuuteen vuoteen kun Suomen ulkoministeri kävi Naton päämajassa vartavasten tapaamassa pääsihteeriä. Se on mielestäni liian pitkä aika.
Naton päämajaan
Nato on meille sen verran tärkeä monenkeskeisen yhteistyön foorumi, että siellä pitää käydä useammin. Sovimme pääsihteerin kanssa, että tapaamme kahdesti vuodessa.
Näillä tapaamisilla on kaksi tavoitetta. Ensiksi ne antavat mahdollisuuden käydä läpi Naton ja Suomen välistä yhteistyötä. Toiseksi tapaamisten kautta voi tuoda uusia ulottuvuuksia suomalaiseen Nato-keskusteluun.
Tapaamisen pohjalta nostaisin esiin viisi pointtia, joista kuulisin mielelläni arvon blogikommentaattoreiden näkemyksiä.
1. Naton rooli muuttuu. Nykyään se keskittyy pitkälti kriisinhallintaan ja globaaliin turvallisuuteen. Keskeisissä operaatioissa Natolla on aina YK:n mandaatti.
2. EU ja Nato kulkevat käsikädessä, ne ovat saman kolikon kaksi eri puolta. Tämä suuntaus on vahvistunut viime aikoina. George W. Bush piti puheen Bukarestissa, jossa hän liputti vahvan EU:n puolesta. Ranska puolestaan sitoutui viime viikolla takaisin Naton rakenteisiin.
Kättelemässä pääsihteeriä (kuva: Nato)
3. Nato on keskeinen foorumi Euroopan ja Yhdysvaltain suhteille. Tämä korostunee entisestään USA:n presidenttivaalien jälkeen. Suomi ei voi jäädä sivustakatsojaksi.
4. Naton tehtävät ovat kriisinhallintaa. Natolla on tällä hetkellä kaksi sotilasoperaatiota: yksi Afganistanissa ja toinen Kososvossa. Afganistanissa on yli 50 000 Nato-sotilasta. Näistä 119 ovat suomalaisia. Kosovossa on noin 16 000 sotilasta, joista 450 Suomesta. Naton muita operaatioita ovat olleet muun muassa tsunamin ensiapu, Pakistanin maanjäristyksen ja hurrikaani-Katriinan hädässäolevien auttaminen.
5. Nato on myös Venäjän kumppani. Natolla on erinäistä yhteistyötä (kumppanuuksia, kontakteja, yhteistyöneuvostoja jne.) noin 70 maan kanssa. Yhteistyö kattaa siis kolmanneksen kaikista maista.
Suomen Nato-edustuston henkilökunnan kanssa
Mielestäni keskusteluamme vaivaa eräänläinen Nato-fobia. Nato nähdään edelleen kylmän sodan mörkönä, jota johtaa Yhdysvallat. Mielikuva on väärä. Tulevaisuuden Nato on entistä kansainvälisempi järjestö, joka panostaa kriisinhallintaan ja muun muassa energiaturvallisuuteen ja cyber-hyökkäysten torjumiseen.
Meilläkin on aika käydä avointa ja rehellistä Nato-keskustelua. Eli antaa palaa. Mitä mieltä sinä olet Natosta ja sen tulevaisuudesta?