Tämä päivä vierähti Nato-seminaarissa Kalastajatorpalla. Vieraana oli Naton pääsihteeri Anders Fogh Rasmussen ja iso joukko niin ulkomaisia kuin kotimaisiakin vieraita. Seminaari on osa prosessia, jossa Nato valmistelee uutta strategiaansa.

Tasavallan presidentti Tarja Halonen käytti ensimmäisen puheenvuoron. (Kuva: Eero Kuosmanen)

Nato on yhdessä EU:n kanssa ollut läntisen maailman tehokkain rauhanprojekti. Viimeisen kahden vuosikymmenen aikana Naton rooli on lisäksi muuttunut ja monipuolistunut. Nyt tehtävä uusi strategia antaa Natolle suunnan 2010-luvulla.

Suomi on Naton vahva kumppani. Olemme olleet sitä jo monen vuoden ajan. Suomalaisia on sotilaallisen kriisinhallinnan operaatioissa yhteensä 475 sotilasta. Heistä 368 eli valtaosa toimii Naton operaatioissa. Yhteistyötä Naton kanssa harjoitetaan monilla eri tasoilla ja monissa asioissa. Nato-kumppanuus on Suomessa arkipäivää ja sitä on jatkossakin syytä vahvistaa.

Järjestimme semman yhdessä Ruotsin kanssa. Tavoitteenamme on tietenkin vaikuttaa Naton strategian kehitystyöhön ja tuoda suomalaisia näkemyksiä mukaan keskusteluun. Vain olemalla aktiivisia voimme vaikuttaa.

Päivän erityisteemana oli kriisinhallinta. Korostin sitä, että eri toimijat on saatava kriisessä pelaamaan paremmin yhteen. Niin sotilaallisen kriisinhallinnan, siviilikriisinhallinnan kuin kehitysyhteistyönkin on puhallettava samaan hiileen. Pelkkä sotilaallinen toiminta ei tuo ratkaisua. Paikallinen omistajuus on sekin elintärkeää ja edellyttää monipuolista tukea. Puheeni voit lukea kokonaisuudessaan tästä.

Puheessani korostin, että Suomi haluaa olla Natolle aktiivinen kumppani. (Kuva: Eero Kuosmanen)

Tapasin pääsihteeri Rasmussenin myös erikseen. Hän on pohjoismainen, voimakkaasti uudistuksiin pyrkivä johtaja. Hän pyrkii modernisoimaan Natoa ja rakentamaan vahvaa kumppanuutta eri suunnissa, mm. Venäjän kanssa. Vaihdoimme ajatuksia myös EU-Nato- suhteiden tiivistämisestä. Sovimme jatkavamme keskustelua myöhemmin Brysselissä.

Tiedotustilaisuus Naton pääsihteerin Fogh Rasmussenin kanssa. (Kuva: Eero Kuosmanen)

Huomenna edessä on lähtö EU-ministereiden epäviralliseen Gymnich-kokoukseen Espanjan Cordobaan.

Comment

required