Matkalla kotiin Naton huipparista.

Osallistuimme presidentin ja puolustusministerin kanssa Afganistania käsitelleeseen kokoukseen. Kokouksessa päätettiin aloittaa turvallisuusvastuun siirtäminen Afganistanin omille sotilaille ja poliiseille ensi vuoden alussa. Prosessi etenee alueittain. Kokouksen tulokset ja yhteiset kannanotot löydät Naton sivuilta (www.nato.int/).

Kokouksessa todettiin, että Afganistania ei jätetä yksin. Vastuunsiirron aloittaminen ei tarkoita vetäytymistä, vaan kansainvälisten joukkojen keskittymistä enemmän neuvontaan ja koulutukseen.

Yhteishenki oli vahva. Naton YKn mandaatilla toteuttamassa operaatiossa on nyt 48 maata. Haasteita ei vähätellä, mutta edistystä on tapahtunut monella sektorilla. Tästä on hyvä jatkaa.

Kokous oli myös hyvä tilaisuus tavata eri maiden kollegoita. Naton jäsenmaat ja Venäjä jäivät lähtiessämme vielä kokoustamaan.

Naton sisäisessä kokouksessa hyväksyttiin eilen uusi strateginen konsepti. Nato seuraa ajan kehitystä. Se painottaa kriisinhallinnan ohella yhä enemmän mm. joukkotuhoaseiden ja ohjusten leviämiseen liittyvien uhkien torjuntaan sekä tietoverkkojen turvallisuuden edistämiseen.

Nato korostaa yhä enemmän myös yhteistyötä kumppaneiden kuten Suomen kanssa. Tämä koskee myös Venäjää, jolla jo vanhastaan on kumppanimaista kaikkein laajimmat yhteistyörakenteet Naton kanssa.

Menossa on suuri murros Naton ja Venäjän suhteissa. Nato ei pidä Venäjää uhkana, vaan haluaa sen kanssa yhteistyötä yhteisiin turvallisuusuhkiin vastattaessa. Tämä myönteinen muutos on tärkeää huomata myös Suomessa.

Obama kävi tervehtimässä ennen kuin piti erinomaisen puheen Yhdysvaltain Afganistan-politiikasta.

Comment

required