Arktinen aamu alkoi työaamiaisella valtuuskuntamme kesken. Venäläinen aamupuuro maistui muuten erinomaiselta. Kävimme läpi päivän ohjelman ja omat viestimme.

Barentsin euroarktisen neuvoston (BEAC) ministerikokous starttasi puoli kymmeneltä Murmanskin aluehallinnon hienossa päärakennuksessa. Ensiksi nykyinen puheenjohtaja eli Venäjän Sergei Lavrov kertoi kaksivuotisen kautensa tulokset.

Barentsin euroarktisen neuvoston kokouksessa Murmanskissa vas. Ruotsin Carl Bildt ja keskellä Venäjän Sergei Lavrov

Korostin omassa puheenvuorossani Barentsin alueen käytännön yhteistyön merkitystä. Arktisen alueen rooli kasvaa ja mahdollisimman tiivis yhteistyön verkosto pitää parhaiten huolta siitä, että mahdollisuudet voidaan hyödyntää ja haasteisiin vastata yhdessä, ilman jännitteiden kasvua. Se on parasta turvallisuuspolitiikkaa.

Barentsin euroarktinen neuvosto on vuodesta 1993 vienyt yhteistyön sanomaa eteenpäin hyvin tuloksin. Suurin käytännön duuni tehdään työryhmissä ja maakuntien välisten yhteyksien kautta. On Suomen intressi, että työ jatkuu mahdollisimman tehokkaasti. Pohjoiset alueet tarjoavat meille suuria etuja, mutta niiden hyödyntäminen edellyttää myös toimivaa kansainvälistä yhteistyötä. Muuten homma ei toimi.

Kokous päättyi tulevan puheenjohtajan eli Ruotsin Carl Bildtin puheeseen. BEAC-nuija on heidän käsissään seuraavat kaksi vuotta. Tähän kokoukseen päättyi myös Suomen Pohjois-Pohjanmaan puheenjohtajuus Barentsin alueellisessa neuvostossa. Kiitin puheenjohtaja Pauli Saapunkia hyvästä työstä.

Aamupäivällä minulla oli myös hyvä kahdenvälinen tapaaminen ulkoministeri Sergei Lavrovin kanssa. Puhuimme erityisesti Itämerestä, joka on molemmille tärkeä. Suomihan järjestää helmikuussa Itämeri-huippukokouksen, johon Venäjäkin osallistuu. Keskustelimme myös keskeisistä kansainvälisistä kysymyksistä kuten Iranista ja Afganistanista. Kiinteistöjäkin käsiteltiin, sillä pyysin tukea lisätilojen saamiseksi Murmanskin edustustollemme!

Tapaaminen Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrovin kanssa

Iltapäivällä seurasi vielä ministerilounas ja yhteisesiintyminen Murmanskin talousfoorumissa. Yleisömenestys näytti olevan hyvä.

Päivän viimeinen etappi oli esiintyminen Murmanskin valtiollisessa teknisessä korkeakoulussa. Puhuin erityisesti Suomen ja EU:n suhteista Venäjään ja pohjoisen kysymyksistä. Salissa oli arviolta 150 opiskelijaa. Pidän erittäin tärkeänä nuorten kanssa keskustelua. Olikin hienoa, että siihen tarjoutui mahdollisuus myös täällä. Sain myös paljon kysymyksiä opiskelijoilta, mikä tuntui hyvältä.

Nyt on taas aika palata Helsinkiin. Tämä oli itselleni ensimmäinen käynti Murmanskissa. Mutta ei varmasti viimeinen.

 

Murmanskin kuvernööri Dimitri Dmitrijenko

Comment

required