Laskeuduimme Moskovaan kello 6.45 paikallista aikaa. Uni maittoi koneessa.

Heti laskeuduttuamme keskustelin YK:n pääsihteerin Ban-Ki-Moonin kanssa. Hän kertoi YK:n tilanteesta, kiitti Kouchnerin ja allekirjoittaneen ponnisteluista ja toivotti onnea ja menestystä neuvotteluihin. Sitä tarvitaan.

Lehdistön haastateltavana

Moskovan suurlähettiläämme Matti Anttonen oli vastassa kentällä. Tulimme tänne suurlähetystöön ja virkistäydyimme perinteisin keinoin, eli saunomalla.

Tapaaminen Lavrovin kanssa on kello 10.30. Ranskan presidentti Sarkozy tulee Moskovaan viimeisten tietojen mukaan noin kello 13.00. Pohjatyö on kohta tehty. Katsotaan mihin se johtaa.

Neuvottelut Moskovassa vas. Janne Taalas, Jori Arvonen, Matti Anttonen ja Päivi Pihlajamäki

Istun Moskovan suurlähetystössä. Kello on 16.00. Tapaaminen ja lounas Lavrovin kanssa meni hyvin. Esitin non-paperimme, jonka lähtökohtana oli Georgian alueellinen koskemattomuus. Se sisälsi neljä keskeistä toimenpidettä:

1. taistelujen lopettaminen.

2. humanitaarinen apu.

3. sotilaallisen voiman käytöstä pidättäytyminen.

4. joukkojen vetäminen asemiin, joissa ne olivat ennen taistelujen alkua.

Näitten toimenpiteitä valvomaan peräänkuulutimme varsinkin kansainvälistä tarkkailua. Näillä neuvottelueväille pallo siirtyi sitten EU-puheenjohtajamaalle, eli presidentti Sarkozylle.

Tällä hetkellä presidentti Medvedev, presidentti Sarkozy ja pääministeri Putin neuvottelevat tilanteesta kolmistaan.

Etyj:n pohjatyö on tehty. Jos ratkaisu nyt löytyy, eli pysyvä tulitauko, niin siirrytään seuraavaan työvaiheeseen.

Etyj on ainoa kansainvälinen järjestö, jolla on alueella 200 työntekijää ja toimiva infrastruktuuri (mm. pansaroituja ajoneuvoja). Etyj:llä on myös sotilastarkkailijoita.

Toivottavasti tulitauko kestää ja apua saadaan tarvitseville mahdollisimman pian.

Moskovasta lennän illalla Brysseliin. Huomenna meillä on EU-ulkoministereiden kokous. Taitaa tulla aika vilkas keskustelu.

Kello 19.30.

Laskeuduimme juuri Brysseliin. Lentomatkalla saimme hyviä uutisia. Presidentti Sarkozy viimeisteli kompromissin. Nyt voidaan puhua tulitauosta.

Ennen kotia käyn vielä BBC:n studiolla illan Newsnight-ohjelman nauhoituksessa. Veikkaan, että uni maittaa tänä yönä.

Huomenna sitten EU:n ulkoministerikokous, palataan siihen.

Comment

required