Istun junassa matkalla Moskovan Sheremetjevon lentokentälle. Takana tiivis parin päivän visiitti. Ohjelmassa mm. Suomen ja Venäjän talouskomission puheenjohtajakokous, suomalaisten yritysten tapaamisia, seminaariesiintyminen, yliopistoluento ja eilen illalla KHL-peli Moskovan Dynamo – Pietarin SKA.

Venäjä on yksi Suomen tärkeimpiä kauppakumppaneita – vähän laskutavasta ja vuodesta riippuen jopa tärkein. Kauppamme on kuitenkin vahvasti alijäämäistä johtuen lähinnä venäläisen energian tuonnista. Suomalaiset yritykset ovat investoineet Venäjälle rajusti ja työllistävät siellä noin 50 000 ihmistä. Monet suomalaiset tuotemerkit ovat näkyvästi esillä.

Venäjällä politiikan rooli taloudessa on keskeinen. Tästäkin syystä on hyödyllistä keskustella ministerien välillä säännöllisesti talousyhteistyöstämme. Vastinparini talouskomission puheenjohtajana on varapääministeri Sergei Ivanov. Keskustelussamme oli kaksi osiota:

– ensin yleisempi näkemysten vaihto maailmantaloudesta, euroalueesta ja kahdenvälisistä talouskysymyksistä
– sitten yksittäisten tapausten läpikäynti; ongelmanratkontaa ja mahdollisuuksien luomista

Lisäksi sovimme, että Suomen ja Venäjän lähialueyhteistyötä ryhdytään uudistamaan. Ryhdymme valmistelemaan uutta sopimusta rajan ylittävästä aluekehitystyöstä. Palaan tähän tarkemmin myöhemmin.

Venäjän talous kasvaa vakaasti ja kulutus kiihtyy kovaa vauhtia. Samalla venäläiset pyrkivät modernisoimaan ja monipuolistamaan elinkeinorakennettaan. Suomi ja suomalaiset yritykset voivat olla siinä apuna. Myös Venäjän tuleva WTO-jäsenyys auttaa talouden modernisoinnissa ja helpottaa Venäjän ja EU:n välistä yhteistyötä.

Pitkän matkarupeaman (Shanghai, Bryssel, Moskova) jälkeen on hyvä palata Suomeen. Olen illan mittaan yhteydessä Brysseliin, jossa pääministerit ja valtionpäämiehet etsivät ratkaisua velkakriisiin.

Ohessa muutama kuva matkalta. ps. viime viikon Shanghain vienninedistämismatkasta hyvä yhteenveto Storifyssa. Kiitos Harri!

Varapääministeri Sergei Ivanov ja Venäjällä supersuosittu suomalaisnäyttelijä Ville Haapasalo.

Vedomosti-lehden haastattelussa.

Kävin morjestamassa ennen Dynamon matsia Komarovia ja Jalasvaaraa. 

Comment

required