Tänne Säätytalollekin kantautui viesti, että Serbian poliisi on tänään pidättänyt sotarikoksista epäillyn Ratko Mladicin. Serbian presidentti Tadic on vahvistanut asian.

Mladic löydettiin Serbian maaperältä. Entisen Jugoslavian sotarikoksia tutkiva YK:n tuomioistuin, eli ICTY, oli etsintäkuuluttanut Mladicin. Häntä syytetään osallisuudesta Bosnian sodan 1992-95 aikaiseen kansanmurhaan.

Tämä on erittäin tärkeä uutinen Serbialle ja myös koko Länsi-Balkanille. Mladicin pidätys ja toimittaminen tuomioistuimeen Haagiin on ehtona Serbian liittymiselle EU:n jäseneksi. Pidätys avaa siten Serbia tietä EU-jäsenyysneuvottelujen avaamiseen vuoden 2012 aikana.

Mladicin kiinniotto on merkittävää ja välttämätöntä aidon alueellisen sovinnonteon kannalta. Rankaisemattomuuden vastainen taistelu ottaa myös merkittävän askeleen.

Serbia ansaitseekin vahvaa tunnustusta. Tämän päivän uutinen saattaa päätökseen maan ja koko Länsi-Balkanin lähihistorian synkän vaiheen. Serbialla on nyt kaikki mahdollisuudet kääntää sivua ja siirtyä eurooppalaiseen tulevaisuuteen. EU:n korkea edustaja Cathy Ashton on sopivasti juuri tänään Belgradissa tapaamassa presidentti Tadicia.

Serbia on Mladicin pidätyksen jälkeen hyvin lähellä täyttä ICTY-yhteistyötä. Sen tulee seuraavaksi keskittää kaikki tarmonsa jäljellä olevaan EU-lähentymisen mittariin, eli löytää ratkaisu suhteilleen Kosovon kanssa.

Comment

required