En ole tainnut aiemmin purkaa minitäykkärin keskiviikkoa kronologisesti. Tältä näytti tänään.

08.00. Junassa matkalla töihin. Tänään normaalia aikaisempi lähtö. En ehtinyt viedä Emiliä kouluun. Lupasin hakea torstaina ja perjantaina.

08.30. Ulkoasiainvaliokunta odottelee Dalai Lamaa. Harvinaisen paljon väkeä käytävällä.


Käytävällä riitti säpinää Dalai Lamaa odotellessa.


Myös täysistuntosalin vierasparvi oli tupaten täynnä.

08.45. Dalai Lama saapuu. Ilmassa on sähköä. Pienen kansan suuri hengellinen johtaja. Rauhan mies. On aina jännä tavata ihminen, josta on muodostanut kuvan vain julkisuuden kautta. Tässä tapauksessa myönteinen kuva vain vahvistuu.


Dalai Lama ulkoasiainvaliokunnassa vierellään valiokunnan puheenjohtaja Elmar Brok.


Parlamentin käytävillä on aina kansainvälinen meininki.

09.10. Perustuslakivaliokunnan koordinaattoreiden kokous. Keskustelemme tulevista raporteista ja aina niin seksikkäästä ”komitologiasta”…

09.35. Tapaan sisämarkkinoista vastaavia virkamiehiä Suomen EU-edustustosta. Käymme läpi Suomen puheenjohtajuuskauden asialistaa. Kirsti Vilénillä, Marjut Leskisellä ja Paula Pohjalla on homma hanskassa. Tulee nostalginen olo. Edellisen puheenjohtajuuskauden aikana tuli väännettyä 80-tuntisia työviikkoja EU-edustustossa. Onkohan meppinä olo silti helpompaa?

10.10. Riennän ryhmäkokoukseen. Nappaan puheenvuoron iltapäivän täysistuntokeskusteluun.

10.40. Poikkean Strasbourg jupakkaa käsittelevässä työryhmässä. Saan Terolta pikaisen briiffauksen siitä, missä mennään. Soppa syvenee. Lupaan antaa tillannekatsauksen huomisessa blogissa (pahoittelen, että edellinen jäi antamatta).

11.15. Takaisin ryhmäkokoukseen. Tilannekatsaus Laurilta. Homma hallinnassa.

11.25. Parlamentin lääkäriasemalla. Vasemmassa silmässä puhjennut verisuoni on vaivannut parisen viikkoa. Punainen läikkä ei ota poistuakseen. Päätän käydä tarkastuttamassa.

11.45. Toimistolla ensimmäistä kertaa täänään. Aikamoinen aamuhässäkkä. Heliltä hyvä briiffi eräästä toisesta työryhmästä. Käyn läpi sähköpostia ja päivän kansainvälistä ja kansallista media-antia. Luen muutaman muistion ja surffaan mm. Suomen puheenjohtajuuskauden nettisivuilla, joilla on tänään julkistettu logo. Tyylikkäät sivut. Kannattaa käydä kurkkaamassa http://www.eu2006.fi

13.00. Käyn lounaalla Laurin ja Teron kanssa. Rauhallinen rupattelutuokio.

14.00. Haastattelu lobbaamisesta. Haastattelijana College of Europen oppilas.

14.30. Totean ilolla, että http://www.oneseat.eu aloitteen on allekirjoittanut jo lähes 400 000 eurooppalaista. Suomalaisia on kuuleman mukaan noin 7000. Toivottavasti luku kasvaa.

15.00. Täysi-istunto alkaa. Belgian pääminsteri Guy Verhofstadt alustaa unionin tulevaisuudesta. Hyvä puhe.

15.10. Käyn vinkkaamassa parlamentin pääsihteerille, Julian Priestleylle, että olisi ”kiva” jos puhemies Borrel voisi antaa allekirjoittaneelle puheenvuoron kun päästään ”catch the eye” vaiheeseen. Katsotaan onnistuuko.

15.55. Hyvä puhe, mutta liian pitkä. Venyy. Vyöryttää vastuuta Hollannin ja Ranskan niskaan. Peräänkuuluttaa, että heitä ottamaan vastuunsa. Kehuu maita, jotka ovat ratifioineet sopimuksen. Rohkeeta puhetta pääministeriltä. Verhofstadtilla on selkärankaa.

16.00. Ryhmäpuheenvuorot alkavat. Pöttering kehuu myös maita, jotka ovat ratifioineet tai ratifioimassa sopimuksen. Kehuu erityisesti Suomea. Niin tekee myös liberaalien Watson. Schulz räyhää normaaliin tyyliinsä ja syyttelee muita. Värikästä keskustelua.

16.40. Verhofstadt vastaa. Innostuu oikein kunnolla. Toivottavasti tästä syntyy myös keskustelua yleisesti.

17.15. Inigo Mendez de Vigo pitää hauskan puheenvuoron. Ehdottaa Verhofstadtille, että hän sulkee Ranskan rajan, vaatii heiltä tullimaksuja, belgialaista ajokorttia ja vanhan kunnon belgian frangin käyttöä. Pilke silmäkulmassa on helpompi hahmottaa unionin hyötyjä ja haittoja.

17.40. Saan ”catch the eye”-puheenvuoron. Kehun Verhofstadtin ”eurooppalaisuudesta”. Hän uskaltaa ainakin ottaa kantaa. Ihmettelen myös keskustelua siitä, että perustuslaillisen sopimuksen nimi pitäisi muuttaa. Sen oikea nimi on ”perustuslaillinen sopimus” ja sitähän se on. Siinä on perustuslaillisia piirteitä (esimerkiksi perusoikeudet, oikeushenkilöllisyys ja toimivaltaluettelo). Ja samalla se on kansainvälinen sopimus. On puhuttu perustuslaista jo kuusi vuotta. Miksi nimeä pitäisi nyt yhtäkkiä muutta? Eihän sen sisältö varmaankaan radikaalisti muutu. Se tuntuisi vain silmänkääntötempulta. On vähän sama kun päättäisi vaihtaa lapsen nimeä kuusi vuotta ristiäisten jälkeen.

18.00. Keskustelu päättyy. Maailma ei ole muuttunut, mutta jää fiilis, että perustuslakikeskustelu on jälleen ottanut askeleen eteenpäin.

18.30. Pitäisi lähteä junalla kotiin, mutta vielä yksi tapaaminen. Tapaamme Eija-Riitan, Piitun ja Villen kanssa YLEn aamutelkkarin toimittajaporukan. Käydään lasillisella. Jäädään suusta kiinni. Spontaani ”illanvietto” on aina kivaa.

19.30. Soitan kotiin. Saan lisäaikaa. Onneksi huominen ja perjantai ovat rauhallisempia päiviä.

20.45. Hyppään junaan. Pelén elämänkerta on hyvää matkalukemista.

21.20. Kotona. Iloiseksi yllätykseksi Emilie on vielä hereillä. Lupasin tyttärelleni lukea Kalle Ankkaa iltalukemisiksi ja niin teemme. Hyvä päivä. Hyvää yötä.

PS. Ihmettelin eilen blogissa, miten Alain Lamassouren kaltainen fiksu ja kokenut tyyppi olisi mennyt ehdottamaan EU:lle sähköposti- ja tekstiviestiveroa. Asia selvisi tänään hänen tiedotteessaan: kyseessä oli pohdiskelu kaukaisen tulevaisuuden globaaleista järjestelyistä, ikään kuin hänen vastineensa Tobinin verolle. EU:n lähivuosien rahoitusuudistuksen kanssa asialla ei kolleganikaan mielestä ole mitään tekemistä.

Olen kiitollinen, jos blogin lukijat jaksavat välittää tätä tietoa myös suomalaisille tietokonealan keskustelupalstoille.

Comment

required