Mahtavaa! Miljoona eurooppalaista on nyt allekirjoittanut internetissä vetoomuksen luopua Euroopan parlamentin toisesta istuntopaikasta Strasbourgissa. Miljoonan rajapyykki ylittyi tänään kello 14.14 Brysselin aikaa.

Kansalaisaloitteen allekirjoittajista lähes 100 000, kymmenen prosenttia, on suomalaisia. Vain Hollantilaisia on enemmän väestömäärään suhteutettuna.

Ratifioitavana olevan perustuslakisopimuksen mukaan Euroopan komission on otettava miljoonan kansalaisen allekirjoittama aloite käsittelyyn. Vaikka perustuslakisopimus ei ole vielä voimassa, on komissio luvannut ottaa asian keskusteluun.

Kokoomuksen ryhmyri Jyri Häkämiehen kanssa ennen kansallisten ryhmyreiden ja meppien kokousta.   

Vetoomus luovutetaan komission puheenjohtaja Jose Manuel Barrosolle ja komissaari Margot Wallströmille ensi torstaina 21. syyskuuta.

Olemme touhunneet Piia-Noora Kaupin kanssa asian tiimoilta.

Lopputulos on iso kysymysmerkki, mutta pyörä on lähtenyt liikkeelle. Parlamentin kotipaikan vaihtaminen pysyvästi Brysseliin vaatii jäsenmaiden yksimielisen päätöksen. Ranska ei muutosta hyväksy, ei ainakaan ilman mittavia hyvityksiä. Löytyykö unionin lahjakassista niin isoa pakettia Ranskalle – se jää nähtäväksi.

JK. Päivä meni kaikinpuolin hyvin. Pidin puheenvuoron EPP-ED porukan kansallisten ryhmäjohtajien ja meppien yhteistilaisuudessa. Aiheena perustuslaki. Olin taas itseäni paremmassa seurassa.

Annoin myös haastattelun Hollannin radiolle vodkadirektiivistä. Annoin myös haastattelun turkkilaiselle tutkijalle, joka tekee väitöskirjaa Eurooppalaisesta identiteetistä.

Aamun viikkopalaverissa käytiin läpi syksyn ohjelmaa oikein pohjanmaan kautta. Tuntuu siltä, että syksy on suunniteltu viimeistä minuuttia myöten…

Comment

required