Ensimmäinen Gulf-matka takanapäin. Hieno reissu. Seuraavassa hajahuomioita matkan varrelta.

Tämä reissu kuului kategoriaan ”matkailu avartaa”. Persianlahti on konfliktiherkkä alue, jossa kaikki liittyy kaikkeen.



Varapääministeri Ahmed bin Abdullah al Mahmoudin tapaaminen.

 

Epävakauden ytimessä on tietenkin Lähi-idän rauhanprosessi, tarkemmin sanottuna Israel ja Palestiina. Sieltä purkautuu jännitteiden vyöhyke, johon kuuluuvat Syyria, Libanon, Iran, Jemen, Afganistan, Irak ja miksei myös koko Afrikan sarvi.

Historia, kulttuuri, uskonto ja perinteet yhdistettynä energiatuotantoon ovat osa monimutkaista poliittista palapeliä. Iran ja Saudi-Arabia ovat Lähi-idän ja Persianlahden suurvaltoja. Lahden rikkaisiin pienvaltiohin kuuluvat Qatar, Arabiemiraatit, Kuwait, Bahrain ja Oman. Jemen on rutiköyhä. Irakilla on resursseja, mutta se toipuu sodasta.

Qatarin kruunuprinssi sheikki Tamim bin Hamad bin Khalifa Al-Thanin tapaaminen.

Valitsimme nelipäiväisen matkan kohteiksi Saudi-Arabian, Omanin ja Qatarin. Saudit heidän keskeisen asemansa vuoksi. Omanin, koska se on Suomen kaltainen pieni vauras maa, jossa suomalainen ulkoministeri ei ole aiemmin vieraillut. Qatarin, koska se toimii välittäjänä monessa konfliktissa. Erittäin onnistunut kokonaisuus.

Tapaamiset olivat silkkaa rautaa. Saimme avointa, joskus hätkähdyttävääkin analyysia alueen tilanteesta. Näillä on hyvä mennä esimerkiksi ensi viikon EU-ulkoministerikokoukseen ja Lontoon Afganistan-konferenssiin.

Täytyy kyllä sanoa, että saimme erinomaisen vastaanoton. Suomalaisena on helppo liikkua maailmalla, muun muassa koska meillä ei ole historiallista taakkaa. Voimme ottaa esille vaikeitakin asioita, kuten ihmisoikeudet ja naisten asema, kunhan teemme sen tyylikkäästi.

Saudi-Arabian merkitys näkyy esimerkiksi viime aikaisten vierailujen määrässä. Kolmen viikon sisällä Riadissa on vieraillut Egyptin presidentti Mubarak, palestiinalaisten presidentti Abbas, Sudanin presidentti Al-Bashir, Jordanian kuningas Abdullah, Turkin pääministeri Erdogan ja ulkoministeri Davutoglu, Arabiliiton pääsihteeri Moussa, Kiinan ulkoministeri Yang, Tanskan kruununprinssi Frederik ja ulkoministeri Möller, Saksan ulkoministeri Westerwelle, Omanin ulkoministeri Yusuf ja Hamasin johtaja Meshaal.

Kaikkien osapuolten kanssa oli pitkälti samat keskusteluaiheet: Lähi-idän rauhanprosessi, Jemen, Iran, Afganistan ja Afrikan sarvi. Tulokulma oli toki erilainen. Kaikilla oli kuitenkin yksi yhteinen viesti: Lähi-idän rauhanprosessi on avain kaikkeen ja sillä on kiire.

Meillä Pohjoismaissa on ehkä vaikea hahmottaa millaisessa epävakaudessa alueella eletään. Siksi olikin rohkaisevaa keskustella esimerkiksi omanilaisten kanssa. Katsokaa karttaa. Ympärillä on epävakautta vaikka millä mitalla (Jemen, Iran, Irak, Afrikan sarvi). Silti maa on rauhallinen ja vakaa. Kaikinpuolin sympaattinen. Koko meidän porukka halusi sinne talvilomalle. Eikä syyttä.

Jemenin tilanne on pelottava. Kuten aiemmin hahmottelin blogissa, siellä on kolme suurta vaaratekijää: Al Qaida, huthi-kapinalliset ja etelän separatistit. Ja siihen päälle vielä köyhyys. Ei hyvältä näytä. Pitää toivoa, että Jemenistä ei tule uutta Afganistania.

Iranin merkitystä alueella ei voi liikaa korostaa. Se nousee esille kaikissa keskusteluissa. Suhtautuminen vaihteli. Afganistanin kohdalla keskustelimme paljon ensi viikon Lontoon kokouksesta, johon osallistuu 64 maata. Me käsittelemme asiaa huomisessa hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittisessa valiokunnassa.

Kaikissa näissä kriiseissä toivottiin EU:lta vahvempaa roolia. Toivotaan, että voimme vastata huutoon.

Yksi matkan kohokohdista oli ilman muuta vierailu Al Jazeeran televisiokanavalla. Meidänkin pitää ottaa kulttuurien ja uskontojen välinen vuoropuhelu tosissaan. Ei nämä asiat nokittelemalla ratkea.

Qatar on muuten huikea paikka. Aavikon rannikolle rakennettu huikea metropoli. Qatarissa kävin mielenkiintoiset keskustelut kruununprinssin ja apulaispääministerin kanssa.



Dohan maisemaa.

 

Nyt matkalla kotiin. Huomenna on tiukka päivä. Sitten viikonloppu lepoa ennen ensi viikon matkoja.

P.S. Yksi näiden matkojen tavoitteista on viedä Suomi-kuvaa eteenpäin. Siksi oli hienoa, että meillä oli jälleen tusinan verran haastatteluja vierailukohteiden mediassa.

Comment

required