Lensin kotiin Münchenistä myöhään eilen illalla. Kaksi erinomaista päivää. Mielenkiintoisia puheenvuoroja. Paljon epävirallisia tapaamisia ja keskusteluja.
Münchenin turvallisuuspoliittisessa seminaarissa on aina nimekäs osallistujakaarti. Tällä kertaa paikalla olivat muun muassa Angela Merkel, Nicolas Sarkozy, Yhdysvaltain varapresidentti Joseph Biden, Venäjän varapääministeri Sergei Ivanov, Afganistanin presidentti Hamid Karzai, yli 30 ulkoministeriä, kansainvälisten instituutioiden päälliköitä (mm. Maailmanpankin Robert Zoellick, Komission Jose Manuel Barroso, Naton pääsihteeri Jaap de Hoop Scheffer), jne, jne.
Perjantai-iltana toimin moderaattorina Robert Zoellickin keskustelutilaisuudessa. Mikäs siinä toimiessa kun Zoellick on niin briljantti puhuja. Kumman paljon porukkaa paikalla, vaikka tilaisuus järjestettiin vasta illallisen jälkeen. Keskustelimme muun muassa finanssikriisistä, kehityksestä ja turvallisuudesta sekä hauraista valtioista.
Lauantaina ohjelmassa oli tuhtia tavaraa. Sain paljon uusia virikkeitä. Noin yleishuomiona voi todeta, että euforia Yhdysvaltain uuden hallinnon ympärillä jatkuu. Joseph Bidenin puhe oli erinomainen. Siinä korostui samoja teesejä, joita olemme kuulleet presidentti Obaman virkaanastujaispuheessa ja hänen puheessaan Yhdysvaltain ulkoasianministeriön (State Department) väelle.
Yhdysvallat tarjoaa yhteistyön kättä. Linja ja sävy ovat muuttuneet. Siinä missä talouden puolella näyttää synkältä niin ulko- ja turvallisuuspolitiikassa kytee toivon siemen. Tämä ei tietenkään merkitse, että edessä olisi mitenkään helppo vuosi. Päinvastoin.
Helsingin Sanomien Heikki Aittokoskella ja Ilkka Ahtiaisella oli erinomainen idea. He pyysivät allekirjoittanutta luettelemaan vuoden 2009 ulko- ja turvallisuupolitiikan kymmenen keskeisintä haastetta. Pointit julkaistiin tänään Hesarissa.
Kirjaan ne tähän alle uudemman kerran. Kuulisin mielelläni arvon blogikommentaattoreiden näkemyksiä näistä ja myös muista maailmanpolitiikan haasteista.
1. Afganistan ja Pakistan
2. Iran
3. Lähi-itä
4. Hauraat ja/tai romahtavat valtiot
5. Länsimaisten arvojen epäsuosio
6. Talouskriisi
7. Ilmastonmuutos ja energia
8. Aseistariisunta ja ydinaseiden leviämisen estäminen
9. Kansainvälisen järjestelmän
10. EU:n rooli
Eli tältä pohjalta. Mitä olet mieltä?