Koneessa matkalla Washingtoniin. Lupasin summata vähän ajatuksia tämän viikon reissulta. Seuraavassa hajamietteitä.

Matka oli erittäin hyödyllinen. Se antoi mahdollisuuden syventyä kahteen kokonaisuuteen, eli Kypros-Turkki ja Libanon-Syyria, kaikkine sivupolkuineen.

1. Kyproksen suhteen olen varovaisen optimistinen, mutta samalla realistinen. Mahdollisuuden ikkuna on auki vajaan vuoden. Jos saari ei yhdisty Christofiaksen ja Talatin aikana, niin en tiedä milloin.

Neuvottelut etenevät. Christofias ja Talat tapaavat viikottain. Tapaamisia on toistaiseksi ollut 27. Jotain pitäisi olla pöydällä kesään mennessä. Sisäinen paine on kova.

On saatava ratkaisu, jonka molemmat osapuolet tuntevat omakseen. Ulkopuolelta (eli YK) voidaan tukea, mutta ei sanella. Kofi Annanin suunitelma vuodelta 2004 oli hyvä, mutta kreikkalainen osapuoli hylkäsi sen kansanäänestyksessä.

Turkilla on tietysti oma roolinsa tässä prosessissa. Kyproksen kreikkalaisten mielestä he painostavat, Kyproksen turkkilaisten mielestä he konsultoivat. Totuus on varmaan jotain näiden väliltä.

Toivon, että osapuolet pääsevät yhteisymmärrykseen. On absurdia, että Euroopan sisällä on tällainen jakolinja.

2. Libanonista ja Syyriasta jäi hyvä kuva. Maiden suhteet ovat hyvät. Diplomaattikanavat ovat avautuneet. Samalla Libanonilaiset korostavat Syyrian suuntaan itsenäisyyttään.

Libanonin vaalivalmistelut etenevät. Tilanne on rauhallinen. Kristityt, sunnit ja shiat tukevat rauhanprosessia. Keskusteluyhteys toimii. Libanon on yksi Lähi-idän demokraattisimmista maista.

Syyria avautuu. Presidentti Assad johtaa avautumisprosessia. Länsi on vastannut tähän prosessiin myönteisesti. Syyrian suhteet Irakiin ovat parantuneet huomattavasti.

3. Turkin tie kohti Euroopan unionin jäsenyyttä jatkuu. Tie on kuitenkin pitkä ja se vaatii kärsivällisyyttä sekä Turkilta että EU:lta. Vajaa kolmannes (10/35) neuvotteluluvuista on avattu. Noin 18 lukua on jäissä poliittisista tai muista syistä.

Turkin on jatkettava reformiprosessia. Turkin EU-jäsenyydestä tulisi ylipäätään keskustella enemmän. Tässä blogissa keskustelusta ei ole vuosien mittaan ollut puutetta. Oma linjani ei ole muuttunut – Turkin EU-jäsenyys olisi poliittisesti, taloudellisesti ja strategisesti erinomainen asia Euroopan unionille.

Loppuun vielä Lähi-idästä muutama huomio:

1. Lähi-idän rauhanprosessi on monimutkainen palapeli, jota pitää tarkastella kokonaisvaltaisesti – Israel, Palestiina (Fatah, Hamas), Libanon (Hizbollah), Syyria, Irak ja Iran. Välittäjinä toimivat Turkki (Syyria-Israel), Egypti (Fatah-Hamas) ja Qatar (Syyria-Libanon).

2. Rauhanprosesseista ei ole puutetta. Yrityksiä on piisannut – YK:n päätöslauselmat (1967-2009), Madrid (1991), Oslo (1993), Wye-joki (1998), Camp David (2000), Taba (2001), Arabimaat (2002), Kvartetin tiekartta (2002), Geneve (2003), Sharm el-Sheik (2005) ja Annapolis (2007).

3. Aiheet eivät ole muuttuneet. Niistä keskeisimmät liittyvät rajoihin, Jerusalemiin, pakolaisiin, siirtokuntiin, turvallisuuteen ja vesivaroihin. Ratkaisu voi tulla vain ”sisältä” ja siihen on saatava kaikki osapuolet mukaan. Me ”ulkopuoliset” emme voi tätä ratkaista, voimme vain edesauttaa ratkaisun syntymistä.

PS. Juhlistin tänään karkkilakon päättymistä syömällä Fazerin sinistä. En ole koskaan ollut mikään dieettien tai lakkojen kannattaja. Kaikkea maltilla. Sai luvan olla elämäni ensimmäinen ja viimeinen karkkilakko…

Comment

required