Matkalla kotiin epävirallisesta EU-ulkoministerikokouksesta. Oli aika huikea linna. Keskustelut eivät olleet huikeita, mielenkiintoisia kylläkin. Seuraavassa muutama huomio kokouksen aiheista.
Kokouspaikalle saapumassa (Kuvat: www.eu2009.cz)
1. Lähi-itä. Kaikki odottavat Israelin uuden hallituksen muodostamista ja mahdollista palestiinalaisten väliaikaishallintoa.
Hyvät uutiset: EU:n ja Syyrian suhteet paranevat pikkuhiljaa. Huonot uutiset: Palestiinan ja Israelin saralla ei edistystä.
Gazan tilanne heikko. Avustus ei pääse riittävässä määrin perille. EU:n painostus ei tuota tulosta.
Rauhanprosessista on pidettävä kiinni. Mutta miten? Israelin uuden hallituksen on sitouduttava kahden valtion politiikkaan. Siirtokuntien laajentaminen on lopetettava.
Palestiinalaisten sisäiset (lähinnä Fatah ja Hamas) sovintoneuvottelut Kairossa (Egyptin johdolla) eivät ole vielä tuottaneet tulosta.
Iran edelleen yksi keskeisimmistä ongelmista. EU:n ja USA:n yhteistyö tärkeää. USA:n viime viikkojen lähentymispolitiikka tervetullutta, mutta mitä jos se ei tuota tulosta?
2. Valko-Venäjä ja Itäinen kumppanuus. Keskeinen kysymys itäisen Euroopan vakauden kannalta. Nyt keskitytään liikaa siihen pitäisikö presidentti Lukashenka kutsui 7.5. järjestettävään huippariin vai ei.
EU tarvitsee selkeän ja pitkäjänteisen Valko-Venäjä -strategian. Oikean tasapainon löytäminen yhteistyön lisäämisen ja ehdollisuuden välillä on keskeistä. Niin yliodotukset kuin ylilyönnitkin ovat haitallisia.
3. Siviilikriisinhallinta. Tärkeä osa EU:n ulko-, turvallisuus- ja puolustuspolitiikkaa. EU:lla viimeisen kuuden vuoden aikana yhteensä 22 kriisinhallintaoperaatiota. Niistä ainakin kymmennessä siviiliulottuvuus.
Ongelmat: ei tarpeeksi väkeä, liian vähän rahaa ja operaatioden käynnistyminen hidasta. Esimerkki: EU:n siviilikriisinhallintaoperaatioissa on tällä hetkellä noin 2000 henkilöä. Pitäisi olla 3000.
Kriisit eivät hoidu pelkillä sotilailla. Yhteiskuntien jälleenrakentaminen keskeistä. Tarvitaan myös lääkäreitä, poliiseja, tuomareita ja niin edelleen. Tämä homma hoidettava, koska EU:lla todellista lisäarvoa siviilikriisinhallinnassa.
Ryhmäpotretissa linnan edustalla
4. EU-USA huippari. Valmistelut vielä kesken, valitettavasti. Olisi tärkeä fokusoida ainakin ulkoministereiden keskustelut. Ei pitäisi olla liikaa aiheita pöydällä. Afganistan/Pakistan ja itäinen Eurooppaa riittäisivät tässä vaiheessa.
5. Länsi-Balkan ja laajentuminen. Tilanne erittäin herkkä. Länsi-Balkania ei pidä unohtaa. Talouskriisillä voi olla katastrofaaliset seuraukset alueella. Uhkana kasvava nationalismi, välinpitämättömyys ja uudistusten tyrehtyminen.
Montenegron osalta on saatava komission lausunto normaalin käytännön mukaisesti.
Bosnia-Herzegovinan tilanne hauras – EU:n otettava vahva rooli.
Makedonian kanssa voidaan aloittaa neuvottelut kun ehdot ovat täyttyneet – odotetaan vaalien toista kierrosta
Serbia on sitoutettava euro-atlanttiseen yhteistyöhön. Vakautus- ja assosiaatiosopimuksen toimeenpano aloitettava mahdollisimman pian.
Alueen viisumivapauden suhteen edetään tapauskohtaisesti. Mitä nopeammin sen parempi. Entisen Jugoslavian aikana liikuttiin Eurooppaan vapaammin kuin nykyään!
Euroopan parlamentin vaalien myötä laajentumisen vastainen populismi kasvaa. Ei pidä unohtaa, että laajentuminen on EU:n onnistunein politiikka.
Mitä arvon blogikommentaattorit ovat mieltä näistä kursoorisista havainnoista?