Lentokoneessa matkalla kotiin. Kaikenkaikkiaan onnistunut matka. Kiinan ja Japanin yhdistäminen oli toimiva kokonaisuus. Alussa oli vaikeuksia aikaeron kanssa, mutta siitäkin selvittiin.

Matkan ajoitus oli erinomainen. Kolmisen viikkoa sitten pidettiin Kiinan, Japanin ja Etelä-Korean huippukokous. Obama vierailee Japanissa ja Kiinassa ensi viikolla. EUn ja Kiinan huippukokous järjestetään marraskuun aikana.

Japanin pääministeri Hatoyama on ehdottanut Itä-Aasia -yhteisön kehittämistä, joka on kiinnostava ajatus pitkällä aikavälillä. Alueella kaivataan vakautta kriisipesäkkeiden rauhoittamiseksi.

Meilläpäin Lissabonin sopimus saatiin vihdoin allekirjoitettua. Afganistan, Pakistan ja Pohjois-Korea eivät ainakaan lisää alueen vakautta. Keskusteluaiheista ei siis ollut puutetta.

Matkan ohjelmat noudattivat peruskaavaa: viralliset tapaamiset, yliopistoluento, think-tank keskustelu ja tukku haastatteluja paikalliselle medialle.

Konsepti toimii. Saamme viestit läpi, opimme uutta ja medianäkyvyydestäkään ei ole puutetta. Se vahvistaa Suomi-kuvaa.

Seuraavassa perinteinen matkaraportti, eli havaintoja reissun varrelta. Ensin Aasia yleensä, sen jälkeen Kiina ja Japani erikseen.

1. AASIA

Aasia on tällä hetkellä maailman dynaamisin alue. Maailmanpolitiikan ja miksi ei myös talouden painopiste on hiljalleen siirtymässä lännestä itään.

”Muiden nousu”, moninapaistuminen, hyödyttää nimenomaan Aasian maita. Japani on G8-ryhmän ainoa aasialainen maa. G20-kokoonpanossa on mukana myös Kiina, Etelä-Korea, Intia ja Indonesia.

Aasia nousee talouskriisistä nopeammin kuin EU ja USA. Kiinan talouden odotetaan kasvavan 8,5% tänä vuonna. Samalla EUn talous menee 4,2% miinuksen puolelle. Yhdysvalloilla näyttää 2,75% pakkasta. Myös Japanin talous supistuu tänä vuonna arviolta 4%.

EU on edelleen maailman suurin talousalue (hiukan yli 30% maailmantaloudesta). Yhdysvallat on hyvä kakkonen (vajaat 30%). Japanin osuus on himpun verran yli 10% kun taas Kiinan hieman sen alle. Varovaistenkin arvioiden mukaan Kiinan talous tulee olemaan Yhdysvaltain taloutta suurempi vuonna 2030.

Kiinan, Japanin ja Etelä-Korean suhteet ovat parantuneet vuosien mittaan. Ne ovat Aasian Saksa, Ranska ja Britannia, monimutkaisine historiallisine jännitteineen.

Japanin tuoreen pääministerin ehdotus Itä-Aasian yhteisöstä (East Asia Community) saa tukea Kiinalta ja Etelä-Korealta. Konkreettista ehdotusta ei ole vielä pöydällä, mutta yhteisöön voisi kuulua jopa 10 ASEAN-maata ja mahdollisesti kaksi kolmikkoa: Kiina, Japani ja Etelä-Korea sekä Australia, Uusi-Seelanti ja Intia.

Ehdotuksessa viitataan Euroopan unioniin mallina ja Coudenhove-Kalergiin aatteellisena esikuvana. Niin houkuttelevalta kuin vertaus kuulostaakin, niin kyse on loppujen lopuksi kahdesta erilaisesta alueellisen integraation mallista.

EU on ensisijaisesti poliittinen unioni, jolla on yhteinen arvopohja ja joka käyttää taloutta instrumenttinaan. Itä-Aasian maille ei hyvällä tahdollakaan saa yhteistä arvopohjaa. Täten yhteisten instituutioden ja sääntöjen rakentaminen enemmistöpäätöksineen, komissioineen ja parlamentteineen on näillä näkymin toiveunta. Heillä lähtökohtana on löyhempi taloudellinen yhteistyö.

Aasian integraatio etenee parhaimmillaankin hitaasti, askel askeleelta. Eurooppa voi tarjota esimerkin, mutta ei valmista mallia. Itä-Aasiassa on edelleen ydinaseita havitteleva Pohjois-Korea. Kylmä sota ei ole vielä täysin ohi Aasiassa.

Poliittisissa järjestelmissä on myös suuria eroja. Kommunistiseen ideologiaan nojautuvat esimerkiksi Kiina, Vietnam ja Laos. Japani ja Intia ovat taasen demokraattisia markkinatalouksia.

2. KIINA

Kiina on kiehtova ja dynaaminen maa. Ihmiset ovat ystävällisiä. Peking on moderni, erittäin siisti kaupunki. Pilvenpiirtäjiä kasvaa kuin sieniä syksyllä.

Tällä hetkellä Kiina keskittyy pitkälti sisäpoliittisiin haasteisiin, vaikka monet olettavat sen ottavan vahvemman roolin maailmanpolitiikassa. Tietyillä tahoilla puhutaan jopa G2-järjestelmästä, johon kuuluvat Yhdysvallat ja Kiina.

Sisäpoliittisista haasteista ei ole puutetta. Nopeasta talouskasvusta huolimatta kiinalaiset korostavat olevansa edelleen kehitysmaa, jonka bruttokansantuote asukasta kohti on noin 3000 dollaria. Suomen vastaava on yli 30 000 dollaria.

Kiina avautuu hitaasti mutta varmasti. Talous perustuu jo pitkälti kapitalismiin. Poliittinen vapaus on kuitenkin rajallisempi. Keskusteluissa nostin esille ihmisoikeudet, erityisesti ilmaisuvapauden ja kokoontumisoikeuden. Korostin myös, että ihmisoikeuksien kunnioittaminen muodostaa osan maan julkisuuskuvasta.

Kiinalla riittää sisäisiä haasteita. Talouskasvun on jatkuttava suurena, sillä iso osa väestöstä elää edelleen köyhyysrajan alapuolella. Vähemmistöjä on yli 50. Kiinalla on myös suuria haasteita ympäristönsuojelussa ja energiahuollossa.

Kiinalla on keskeinen rooli Aasian vakauttamisessa. Sillä on hyvät suhteet muun muassa Burma-Myanmariin, Pohjois-Koreaan ja Pakistaniin.

Kiina on ilman muuta yksi maailman nousevista suurvalloista. On tärkeä että Suomella on hyvät suhteet Kiinaan.

3. JAPANI

Japani on hieno maa, jossa on paljon yhtäläisyyksiä meidän koto-Suomeen. Estetiikan taju, design, maantieteellinen koko, luonto, puhtaus, hyvä koulutusjärjestelmä, informaatioteknologia ja palvelusektori ovat maidemme yhteisiä nimittäjiä.

Japanilaiset pitävät Muumeista ja Marimekosta. Taidamme olla luonteeltammekin aika samankaltaisia.

Japanissa on menossa historiallinen muutos. Lähes 50 vuotta Japania hallinnut keskusta-oikeistolainen LDP-puolue kärsi rökäletappion 2 kuukautta sitten järjestetyissä vaaleissa. Valtaan nousi keskusta-vasemmistolainen DPJ-puolue.

Uusi hallitus yrittää muuttaa politiikan sisältöä ja tapaa, jolla sitä tehdään. Ulkopolitiikan saralta mainittakoon sitoumus vähentää päästöjä 25% vuoteen 2020 mennessä. Sisäpolitiikassa uuden hallituksen tavoitteena on panostaa julkiseen sektoriin ja vähentää tuloeroja.

Japani on Itä-Aasian maista lähimpänä eurooppalaista post-modernia yhteiskuntaa demokratioineen ja avoimine talouksineen. Japanilaisten kanssa on helppo puhua EUn ulkopolitiikasta. Ei tarvitse pahemmin selitellä.

Japani on yksi Yhdysvaltojen vahvimmista liittolaisista. Japanissa on edelleen noin 50 000 amerikkalaista sotilasta. Yhdysvallat on viimeisen 50 vuoden ajan antanut Japanille turvatakuut.

Japania voidaankin pitää eräänlaisena idän ja lännen sillanrakentajana. Euroopassa meillä on tällä hetkellä taipumusta keskittyä ehkä liiaksikin pelkästään Kiinan kasvavaan rooliin. Siinä samassa ei pidä unohtaa Japanin keskeistä asemaa Aasian vakauttajana ja taloudellisena suurvaltana.

Seuraava Aasian matkani suuntautunee Intiaan ja Pakistaniin. Kiinassa vierailen seuraavan kerran ensi vuoden toukokuussa.

PS. Kiitos Pekingingin ja Tokion suurlähetystöille erinomaisista järjestelyistä!

Comment

required