Autossa paluumatkalla Helsinkiin. Takana on antoisa meppikiertuepäivä.

Lähdimme avustajani Tero Luoman kanssa aamujunalla Tampereelle. Luennoin Tampereen kauppakamarille aiheesta ”Suomi EU-puheenjohtajuuskauden kynnyksellä”.

Lähdin liikkeelle vertaamalla tilannetta edellisen puheenjohtajuuskautemme kynnyksellä vuonna 1999. On se maailma muuttunut. Tuolloin EU:ssa oli ”vain” 15 maata; ei ollut euroa, ei Nizzan sopimusta, ei perusoikeusluetteloa eikä edes kunnolla puhetta perustuslaista.

Yleinen ilmapiiri oli toki parempi. Ehkä se johtui siitä, että Nizzan riitaiset neuvottelut olivat vielä edessäpäin. Nizzan jälkeen jäsenmaiden välinen luottamus heikkeni.

Nyt ollaan taas uudessa tilanteessa. Monet potevat laajentumiskrapulaa, EU-vastaisuus on kasvanut ja perustuslaki junnaa paikallaan.

Luentoni loppukanettina totesin, että Suomi tulee hoitamaan puheenjohtajuutensa mallikkaasti, niin kuin viimeksikin.

Poikkesimme aamulla vielä Aamulehdessä. Aina yhtä antoisaa olla laatulehden vieraana.

Teron isä, Raimo Luoma, tuli hakemaan meidät Tampereelta. Matka Kankaanpäähän sujui leppoisasti ammattilaisen kyydissä.

Seuraavaksi ohjelmassa oli jotain aivan uutta. Kankaanpään yhteislyseossa olen mukana vihkimässä alueellista etäopetusjärjestelmää. Pidin siis luennon yhteislyseossa, joka välitettiin videotykillä yhtäaikaisesti vieressä olevaan luokkahuoneeseen, Honkajoelle, Lavialle, Pomarkkuun ja Merikarvialle. Mukana oli myös vieraileva italialainen ryhmä. Mahtava kokemus!

 


EU-luento etäopetuksena Kankaanpään yhteislyseolla.

Alussa tuntui vähän oudolta, koska en oikein tiennyt minnepäin katsoa: luokkahuoneeseen, kameraan, edessä olevaan näyttämöön telkkariin tai valkokankaalle. Jossain vaiheessa rytmi löytyi, taisi olla siinä vaiheessa kun minä lopetin monologin ja porukat esittivät kysymyksiä.

Tilaisuuden yhteydessä Kankaanpään Seudun tomittaja Mikko Vähätalo teki haastattelun. Kankaanpään yhteislyseo oli kaikinpuolin hieno paikka. Apulaisrehtori Pekka Simberg alusti koulun kehityssuunnitelmista. Olen käynyt monessa koulussa – tässä on selvästi virtaa.


Matkalla Niinisaloon bongasimme polkupyörämarssin.

Koulukäynnin jälkeen eversti Vesa Kangasmäki esitteli puolustusvoimien kansainvälisen keskuksen Niinisalossa. Erittäin mielenkiintoinen visiitti. Keskuksesta käsin johdetaan suomalaista rauhanturvatoimintaa. Tällä hetkellä maailmalla on yli 700 suomalaista rauhanturvaajaa. Niistä Naton KFOR joukoissa on noin 440 miestä ja naista.

Ilta päättyi paikallisen kokoomusjärjestön tilaisuudessa. Hyvä keikka. Mielenkiintosia kysymyksiä. Vauhdikas keskustelu.


Luennoimassa Kankaanpään Kokoomukselle.

Huomenna lennän takaisin Brysseliin. Pikapakkauksen jälkeen lähdemme koko perheen kanssa viettämään pitkää viikonloppua Englantiin. Menemme Suzannen kaverin häihin. Tiedossa on hyvät bileet.

PS. Kokoomusmepit päättivät tänään yksimielisesti lähteä tukemaan Eija-Riitta Korholaa Kokoomuksen varapuheenjohtajaksi. Eija-Riitta on mahtava tyyppi. Hän paneutuu asioihin täysillä eikä pelkää sanoa omaa mielipidettään. Kovempaa ympäristö-, energia- tai ihmisoikeusasiantuntijaa saa hakea. Eija-Riitta sukkuloi EU:n käytävillä kuin kotonaan. Minusta Eija-Riitta on juuri sellainen varapuheenjohtaja, jonka Kokooomus tarvitsee.

Comment

required