Tänään oli meppikiertuepäivä, joka näytti tältä:

4.30. Herätys. Yöunet jäivät vähiin. Eilisillan kone Brysselistä oli ajoissa, mutta pääsin pehkuihin vasta kello 23.00.

4.45. Teksti-TV kertoo, että Romano Prodi on julistatutunut Italian vaalien voittajaksi. Tiukalta näyttää. Tuleekohan tästä vielä samanlainen laskentasoppa kuin Yhdysvaltainen presidentinvaaleissa vuonna 2000?

5.00. Hyppään taksiin. Suuntana lentoasema, kotimaanlennot.

5.20. Saavun lentoasemalle. Matkalle keskustelimme kuljettajan kanssa Italian vaaleista. Hänkin oli tarkastanut tilanteen aamulla teksti-TV:stä. Toivomme molemmat Prodin voittoa.

5.30. Löydän lehtikioskin, joka on auki. Saan lentoseuraksi iltapäivälehdet, Hesarin ja Husiksen. Niiden uutisointi ennakoi vaalivoittoa Berlusconille.

6.00. Oulun lennon purserina toimii rouva Stubb. Innostun. Stubbeihin kun ei Suomessa usein törmää. Juttelemme. Olemme kaukaista sukua.

6.50. Laskeudun Ouluun. Vastassa on Haapaveden opiston lehtori Janne Niemimäki. Lähdemme ajelemaan kohti Haapavettä. Matka kestää puolitoista tuntia. Rupattelemme mukavia. Saan hyvän briiffauksen 7700 asukkaan Haapavedestä.

8.30. Pidän pienenmuotoisen lehdistötilaisuuden Haapaveden yliopistolla. Paikalla ovat Haapavesi-lehti ja Pyhäjokiseutu. Suomalainen sanomalehtikulttuuri kukoistaa. Tapaan myös paikallisia kokoomus- ja kuntavaikuttajia.

9.00. Yleisöluento alkaa. Paikalla on 95 henkeä. Media-alan opiskelijat nauhoittavat esityksen. Pidän perusluennon unionin haasteista ja tulevaisuudesta. Puolentunnin alustusta seuraa vilkas keskustelu. Kysymyksiä muun muassa maataloudesta ja EU:n rajoista. Kysymykseen kuntauudistuksesta en osaa vastata.

10.00. Luento päättyy. Lähdemme Haapaveden kaupunginjohtajan Jouko Luukkosen kanssa ajamaan kohti Kokkolaa. Juttelemme muun muassa turpeesta energianlähteenä.

11.30. Saavumme Kokkolaan. Tuttuja näkymiä vaalikampanjan ajalta.

12.00. Kokkolan seudun elinkeinokeskuksen (KOSEK) lounastilaisuus alkaa. Nostan esille kolme haastetta: talouskasvu, laajentuminen ja perustuslaki. Saamme aikaan vilkkaan keskustelun.

13.15. Tilaisuus loppuu. On radiohaastattelun vuoro. Keskitymme perustuslain ratifiointiin, jota kannatan. Käytän samoja argumentteja kuin Aamulehden kolumnissa. Löytyy myös argumentteja ratifiointia vastaan. Onneksi vain harva sortuu populismiin.

13.30. Lähdemme Eurooppa-tiedotuksen Harri Varhaman ja Anna Tuomen kanssa Pietarsaareen.

14.00. Pidän luennon 120:lle Optiman ammattikoulun ja kauppaopiston opiskelijoille. Ensimmäinen keikka ruotsiksi, toinen suomeksi. Juttelemme EU:sta yleensä. Miksi se on olemassa? Mihin sitä tarvitaan? Mihin se on menossa?

16.00. Lähdemme takaisin Kokkolaan. Viimeistelen luentoani EU:n julkisuusperiaatteesta.

17.00. Saavumme Chydenius-instituuttiin. Iskee väsy. Löydän sohvan. Otan 20 minuutin tirsat. Energiataso nousee.


Chydenius-instituutissa bongasin myös Chydenius-veistoksen.

17.30. Pidän lehdistötilaisuuden. Paikalla ovat Österbottningen, Jakobstads Tidning, Pohjalainen ja Keskipohjanmaa. Mukava tilaisuus. Leppoisa keskustelu.

18.30. Päivän pääluento alkaa. Aiheena ”EU ja kansalaiset – toimiiko julkisuusperiaate?”. Aihe on valittu Chydeniuksen kunniaksi. Hän oli mukana valmistelemassa asetusta asiakirjajulkisuudesta vuonna 1776! Keskityn asiakirjajulkisuuteen ja neuvoston avoimuuteen. Syntyy hyvä keskustelu.

20.00. Tilaisuus loppuu. Olen aika puhki. Päivä on ollut pitkä: kaksi lentoa, 300 kilometriä maantietä, viisi luentoa ja kaksi lehdistötilaisuutta.

20.50. Istun Kokkolan lentoasemalla. Katson urheiluruutua. Ässät meni finaaliin. HIFK ja HPK jatkavat taistelua.

22.30. Laskeutuminen Helsinki-Vantaalle. Lento oli ikimuistoinen. Kone oli lähes tyhjä. Koneessa oli kolme näyttelijää (Jaana Saarinen, Meri Nenonen ja Aarno Sulkanen) ja yksi meppi. Hauskaa oli, vaikka kuohuviiniä ei tarjoiltu. Aamulla Brysseliin 7.35 koneella. Voi olla, että huomenna vähän väsyttää.

Comment

required