Porin lentoasemalla. Lennän Helsigin kautta Frankfurtiin ja sieltä Birminghamiin viikonlopunviettoon. Hieno meppikiertuepäivä takanapäin. Jussi Tuumi, Sampsa Kataja, Sirkka Saari, Raija Turpela ja Seija Muurinen olivat järjestäneet erinomaisen ohjelman.

Kolmen tunnin bussimatkalla ehti hyvin lukea. Aloitimme kierroksne Lännen Tehtailla Säkylässä. Aiheena oli alueen elinkeinon kannalta keskeinen asia, eli sokerijuurikkaat. Tilanne on seuraava:

Komissio tekee 22.6.2005 lakiehdotuksen uudesta sokeritukijärjestelmästä. Jos se on samanlainen kuin komission 14.7.2004 julkaisema suuntaviivapaperi, niin voimme heittää hyvästit suomalaiselle sokerijuurikasviljelylle. Olisiko tämä huono asia? Kyllä. Miksi? Koska meillä on 2.500 sokerijuurikkaan tuottajaa. Tuottamisen lakkauttaminen vaikuttaisi ainakin 8.000 suomalaisen elannonsaantiin.

Ongelmana on, että EU:n ylituotantoa tuetaan vientituilla. Meidän tulisi tuottaa juuri se määrä, mitä Euroopassa kulutetaan. Ei enempää eikä vähempää.

Ei voi olla niin, että esimerkiksi Ranskan ja Suomen viljelilöitä kohdellaan eri tavoilla. Ranskassa tuotetaan 250% yli kulutuksen, kun Suomessa tuotetaan vain 70% omasta kulutuksesta. Jos nykyinen ehdotus menee läpi, niin Ranska saa jatkaa ylituotantoa, mutta Suomesta loppuu tuotanto tyystin.

Päivän toinen vierailu oli Porin prikaatissa. Isäntä prikaatin komentaja, eversti Markku Aherto. Upseeri särmimmästä päästä. Vierailu oli erittäin mielenkiintoinen. Lisäväriä toi kokelas Tero Luoma, joka tulee meikäläiselle hommiin syksyllä.

Vierailu alkoi perinteisellä valokuvalla Porilaispatsaan edessä. Sain kuvan raamitettuna lähtiessäni. Pistän toimiston seinälle.

Porin prikaatissa koulutetaan vuostittain 2.200 varusmiestä ja 1.000 reserviläistä. Siellä koulutetaan myös Suomen kansainvälisiin valmiusjoukkoihin sijoitettavia sotilaita. Osa EU:n tulevein taistelujoukkojen sotilaista koulutetaan Säkylässä.

Eversti Aherto briiffasi prikaatin toiminnasta, söimme lounaan Mukessa eli muonituskeskuksessa ja lopuksi kävimme kiertoajelulla varuskunnan alueella. Hieno paikka. Varustus aivan eri tasoa kuin Santahaminassa vuosina 1988-89.

Säkylästä ajoimme Poriin, jossa annoin haastattelut Satakunnan kansalle ja Satakunnan radiolle. Puhuimme tietenkin sokerijuurikkaista. Meillä oli myös yleisötilaisuus keskustassa. Paikalla oli paljon väkeä ja keskustelu tavanomaisen vilkasta. Kaiken kaikkiaan hieno päivä.

Vielä yksi ranskankielinen haastattelu Seutulan kentällä ennen jatkolentoa. Sen jälkeen voi lähteä hyvällä omallatunnolla viikonlopunviettoon. Pitää ladata pattereita ensi viikon Strasbourgin koitoksia varten.

Comment

required