Tätä tehokkaampaa meppikiertuepäivää ei voi saada aikaan. Saavuin Jyväskylään aamukoneella kello 8.45. Suuntasimme O-P Niskasen kanssa heti Ylen Keski-Suomen radiohaastatteluun.

Haastattelun jälkeen vuorossa oli luento Jyväskylän Lyseossa, joka on muuten Suomen vanhin yhteiskoulu (perustettu 1858). Kuulijoina oli 200 innokasta lukiolaista. Kysymykset silkkaa rautaa ja asiaa.

Luennon jälkeen keskustelin vielä Euroscolan oppilaiden kanssa. Ryhmä matkaa Strasbourgiin muiden EU-maiden samanikäisten lukiolaisten kanssa eräänlaiseen miniparlamentaariseen istuntoon. Ryhmä oli paneutunut EU asioihin tarmolla.

Olin sanomalehti Keskisuomalaisen lounasvieraana. Briiffasin viikon tapahtumista Euroopan parlamentissa. Saimme aikaiseksi vilkkaan keskustelun unionin tulevaisuudesta, ääriliikkeistä ja turvallisuuspolitiikasta. Korostin myös meppikiertueen merkitystä informaatiokanavana.

Keskisuomalaisen jälkeen vuorossa oli Jyväskylän Norssi ja SYK, 150 lukiolaista. Sama kuvio toistui. Hyviä kysymyksiä. Näistä ja aikaisemmista lukiokäynneistäni voi vain vetää kaksi johtopäätöstä.

Ensinnäkin en ymmärrä väitteitä siitä, että EU-asiat eivät muka kiinnosta Suomen nuorisoa. Kokemukseni ovat täysin päinvastaiset. Kiinnostusta ja osaamista riittää vaikka vanhemmille jakaa.

Toiseksi yritämme vastaisuudessa saada aikaan ainakin yhden lukiokäynnin jokaiselle meppikiertuepäivälle. On erittäin antoisaa keskustella Suomen tulevaisuuden kanssa. Paikalla on aina paljon kuulijoita. Ja silmistä näkee, että kaikki informaatio otetaan kriittisesti vastaan.

Toisen lukiokeikan jälkeen vuorossa oli Jyväskylän yliopisto. En tiedä, millä konstilla Antti Vesala oli houkutellut paikalle 120 opiskelijaa perjantai-iltapäivänä. Olin varma, että sinne ei tusinaa enempää tulisi. Tupa olikin täpösen täynnä. Aiheena oli EU vuonna 2005, meneillään olevan vuoden haasteet. Nostin esille viisi: perustuslaki, kansalaismielipide, Turkki, budjettiraamit ja ulkosuhteet.

Olin yllättynyt siitä, että yliopistolla kynnys kysymysten asettamiselle oli selvästi korkeammalla. Kysymyksiä ei tullut samalla tarmolla tai innolla kuin lukioissa.

Yliopiston jälkeen oli vielä vuorossa Kokoomusnuorten keskustelutilaisuus paikallisessa kapakassa. Aiheena perustuslaki. Jaakko Selin heitti lentoasemalle ajoissa. Matkalla teimme vielä haastattelun Ylioppilaslehteen. Nyt istun koneessa Helsinkiin, josta jatkan illalla vielä Brysseliin. Voin hyvin mielin todeta, että takana on loistava päivä Jyväskylässä.

Nyt kaipaan rauhallista perheviikonloppua.

Comment

required