33 päivää vaaleihin ja 22 päivää ennakkoäänestykseen. Tänään oli hieno päivä. Lähdimme Minna Karttusen kanssa ajamaan kohti Kokemäkeä heti aamutuimaan. Saavuimme Mari ja Mika Nurmon maatilalle hyvissä ajoin klo. 9.30. Ohjelmassa oli tutustuminen tilaan ja lehtihaastattelu.

Juttelimme Marin ja Mikan kanssa vähän kaikesta: lapsiperheen arjesta, EU:n maatalouspolitiikasta, Suomen EU-jäsenyyden merkityksestä ja yleisesti satakuntalaisen maatilan hoitamisesta. Totesimme heti kättelyssä, että lapsiperheen arki taitaa olla länsimaissa aikalailla samanlainen.

Vaikka Suzannen enot ja minun tätini ovat maanviljelijöitä, niin ei sitä aina ymmärrä miten kovasta ja samalla arvokkaasta työstä on kyse. Kun on sukuloimassa, niin ei kehtaa joulupöydän ääressä aina kysellä töistä. Olikin mielenkiintoista kuulla Marin ja Mikan näkemyksiä esimerkiksi maatalouspolitiikan kehittämisestä. Opin paljon investointituista, sikojen ja kanojen tuottamisesta, peltoalan vaikutuksesta suoriin tukiin ja maatilan taloudenhoidosta.

Kun perustuslakiasiantuntijana näkee maatilan arjen, niin tuntuu jotenkin hupaisalta kuvitella ulkoministereitä neuvottelemassa siitä pitäisikö maatalouspolitiikassa siirtyä yhteispäätösmenettelyyn EU-parlamentissa. Marin mielestä ei. Hän taitaa olla oikeassa. Meillä juttu luisti niin hyvin, että lähdimme paluumatkalle vasta puoliltapäivin. Toivottavasti tapaamme uudestaan.

Iltapäivällä luennoin Suomen ja EU:n tulevaisuudesta Vantaalla. Sen jälkeen vuorossa oli KY:n paneeli Alpo Rusin, Irina Krohnin ja Bjarne Kalliksen kanssa. Meillä oli erittäin vilkas keskustelu ja naurussa oli välillä pitelemistä. Paneelin jälkeen tarjosin opiskelijoille saunaillan.

Illalla juttelin Kirsin kanssa. Hän oli tänään päähaastattelija Helsingissä Espan kirjatapahtumassa, jossa hän haastatteli 14 kirjailijaa. Haastatteluja varten hän oli lukenut kaikkien viimeisimmän kirjan. Ei mikään pieni urakka sekään. Aamun kylmyydestä huolimatta päivä oli ollut onnistunut.

Nyt pitäisi vielä jaksaa vääntää kolme viimeistä vaalikonetta. Sen jälkeen on mentävä nukkumaan. Toimin huonosti kuuden tunnin yöunilla.

Comment

required