Minulla on kunnia edustaa Suomea tänään Britannian entisen pääministerin Margaret Thatcherin hautajaisissa. Thatcher johti maataan yli vuosikymmenen, yksitoista vuotta. Hän oli Britannian ensimmäinen ja toistaiseksi ainoa naispääministeri, lujatahtoinen poliitikko, uudistaja. 

Harva länsimainen poliitikko on herättänyt niin voimakkaita tunteita kuin Margaret Thatcher. Toiset ihailivat häntä, toiset vihasivat. Kannattajien mielestä Margaret Thatcher oli modernisoija, joka uudisti Britannian. Vastustajien mielestä Thatcher jakoi maan. Kummallekin leirille on kuitenkin selvää, että Margaret Thatcher oli 1900-luvun vaikutusvaltaisimpia poliitikkoja. Britannia ei olisi ilman häntä sellainen maa kuin se nyt on.

Margaret Thatcher nousi pääministeriksi vuonna 1979. Maassa oli lama. Hän halusi edistää markkinataloutta ja vähentää valtion roolia: valtion omistamaa teollisuutta yksityistettiin, julkisia menoja leikattiin ja ammattiliikkeeltä vietiin valtaa. Työttömyys kasvoi kolmeen miljoonaan hänen ensimmäisen pääministerikautensa lopulla. Thatcher piti päänsä niin kuin aina myöhemminkin, ja talous alkoi elpyä muutaman vuoden päästä. Tuolta ajalta (1980) on myös kuuluisa lause, joka määritteli Margaret Thatcheria koko hänen uransa. Kun Thatcheriä kehotettiin muuttamaan politiikkansa suuntaa, hän vastasi: ”You turn if you want to. The lady?s not for turning.”

Päättäväisyys, tinkimättömyys ja rohkeus ovat sanoja, jotka kuvaavat Thatcherin politiikkaa. Hän ei pelännyt yhteenottoja. Thatcherin hallituksen politiikka oli hänen politiikkansa, ei konsensusta. Thatcherilla oli iso rooli myös Euroopan yhteisten sisämarkkinoiden luomisessa.
”Just think for a moment what a prospect that is. A single market without barriers?visible or invisible? giving you direct and unhindered access to the purchasing power of over 300 million of the world’s wealthiest and most prosperous people. — Above all, it means a positive attitude of mind: a decision to go all out to make a success of the single market.”

Lainaus on vuonna 1988 Lontoossa pidetystä puheessa. Samana vuonna Thatcher piti College of Europessa Bruggessa puheen, jossa hän ankkuroi Britannian paikan Euroopan unionissa. Thatcherin visiossa Eurooppa menestyy vain, jos jokainen maa säilyttää identiteettinsä.

”Mr Chairman, you have invited me to speak on the subject of Britain and Europe. Perhaps I should congratulate you on your courage. If you believe some of the things said and written about my views on Europe, it must seem rather like inviting Genghis Khan to speak on the virtues of peaceful coexistence.”

Tämä puhe löytyy muuten Brent Nelsenin kanssa toimittamastani kirjasta ”Readings on the theory and practice of European Integration”.

Tätä ennakkoluulotonta mutta rakentavaa asennetta Eurooppa tarvitsee tänäkin päivänä. Margaret Thatcher oli merkittävä muutoksentekijä ja Ison-Britannian merkittävin sodanjälkeisen ajan poliitikko. Hänen merkityksensä ei jäänyt vain Britannian rajojen sisäpuolelle, vaan hän muokkasi koko 1900-luvun loppupuolen maailmaa.

Comment

required