Jag hade hört mycket om den danska politiska dramaserien ”Borgen”. Jag hade dock aldrig börjat titta på den. Jag var säkert delvis rädd för att den skulle hämta fram gamla minnen från min tid i politiken.
Jag hade också tidigare försökt mig på den amerikanska serien ”House of Cards”, men tappade intresset efter två episoder. Den var för cynisk och fiktiv för min smak.
När jag väl tog itu med ”Borgen” blev jag positivt överraskad. Det blev tre veckors sträcktittning med tre säsonger och 30 episoder. Varför? Därför att serien var realistisk och intressant. Den var medryckande och välgjord.
Realismen kommer från den politiska dynamiken av att vara statsminister i en koalitionsregering, leva med det dagliga trycket från medier och samtidigt försöka ha ett familjeliv. En rätt så omöjlig ekvation.
Visst sker ju saker och ting snabbare och förenklat i en dramaserie än i verkligheten, men det tar inte bort något från seriens drivkraft. Tvärtom. Episod efter episod behandlas realistiska teman: skandaler, lagstiftning, utrikespolitik och familjeproblem.
Speciellt intressant var det följa med personliga trycket som en statsminister känner. Att vara statsminister är det svåraste jobbet i politiken. Vad du än gör så blir du kritiserad. Det finns tyvärr många som hoppas på att du misslyckas.
Trycket är konstant och det speglar sig alltid i det privata, hur tuff du än vill visa dig utåt. Du sover dåligt och vaknar varje morgon för att möta en ny attack eller skandal som medier för fram med hjälp av anonyma källor eller dina egna misstag. Fast du är hemma med din familj så är du sällan mentalt närvarande.
Seriens styrka är också att den inte bara för fram politiska maktkamper och spel, utan även mediernas sätt att behandla politik. Det är ju alltid en balans mellan att göra storyn intressant och hålla sig till verkligheten.
Oberoende medier är basen för ett fritt och demokratiskt samhälle. Samtidigt illustrerar ”Borgen” att det inte lönar sig att tro blint på mediernas neutralitet. En intressant story har alltid en vinkel som byggs upp av journalisten. Medier måste sälja. Dynamiken mellan politisk makt och journalistik är en del av spelet.
”Borgen” kommer ut med en fjärde säsong nästa år. Jag är säker på att jag kommer att titta på den genast. Lika säker är jag på att jag inte kommer att göra en comeback i nationell politik. Det är mycket lättare att vara nostalgisk kring det förflutna, och att bara följa dramat i realtid.
Tacksam ska man vara för att politiker orkar.

Comments are closed.