Kierrän paljon ympäri Suomea luennoimassa EU-asioista. Aika usein kuulee suunnilleen seuraavanlaisen kysymyksen: ”Miksi Suomi on aina mallioppilas kun muut eivät tee sovittuja hommia?”. Niinpä.

Asiaan kuuluu, että kun kiertelen ympäri Eurooppaa puhumassa EU-asioista, niin kaikissa maissa kuulee saman kysymyksen. Jopa Kreikkalaiset pitävät itseään mallioppilaana. Eli ”kaikki muut petkuttavat, paitsi me”.

Miten onkaan asian laita ihan oikeasti? Mittareita on monenlaisia, mutta niistä paras on direktiivien ja asetusten toimeenpano. Komissio tekee vuosittain tilastoa siitä miten eri jäsenmaat ovat hommansa hoitaneet.

Tilasto kertoo meille, että ei ne hommat nyt niin huonosti ole. Kyllä kaikki hommansa hoitavat.

Tanska ja Liettua ovat todellisia mallioppilaita. Vain 0,3 prosenttia direktiiveistä ja asetuksista ovat jääneet roikkumaan. Portugali pitää perää. Heiltä 3 prosenttia on jäänyt hoitamatta.

Suomi pärjää ihan hyvin. Viidentenä ollaan 0,7 prosentin saldolla.

Koko lista löytyy tästä alhalta.

Huomenna lennän iltapäivällä Suomeen. Osallistun Kokoomuksen ja Keskustan yhteisseminaariin. Saan kunnian alustaa kansainvälisistä haasteista. Aion käydä läpi sinivihreää tematiikkaa nimenomaan Eurooppalaisesta näkökulmasta.

Olen valmistellut alustusta. Kävin muun muassa lukemassa uudestaan kaikki aiheeseen liittyvät blogikommentit. Kiitos niistä. Seminaarista enemmän huomenna illalla.

Tanska 0.3
Liettu 0.3
Latvia 0.5
Slovakia 0.6
Suomi 0.7
Iso-Britania 0.7
Kypros 0.8
Puola 0.9
Unkari 0.9
Malta 1.0
Saksa 1.0
Alankomaat 1.0
Slovenia 1.0
Viro 1.1
Itävalta 1.1
Irlanti 1.2
EU25 keskiarvo 1.2
Ruotsi 1.3
Ranska 1.3
Espanja 1.4
Belgia 1.6
Tsekki 1.6
Italia 2.2
Luxembourg 2.6
Kreikka 2.8
Portugal 3.0

Prosenttiosuus läpi menneistä direktiiveistä, joita ei ole toimeenpantu kansalliseen lainsäädäntöön.

Lähde: Euroopan Komissio

Comment

required