Tänään on suuri päivä pienelle Suomelle. Presidentti Martti Ahtisaari saa Nobelin rauhanpalkinnon. En voisi kuvitella ketään, joka sen paremmin ansaitsisi. Hän on todellinen rauhantekijä.

Palkinto on ensisijaisesti Martti Ahtisaaren, mutta myös Suomen. Jokainen suomalainen voi tänään olla ylpeä siitä, että Ahtisaari saa yhden maailman arvostetuimmista palkinnoista. Samalla hän liittyy arvovaltaiseen rauhannobelistien joukkoon, jossa hänen edeltäjiään ovat muun muassa Nelson Mandela, Mihail Gorbatshov, Jimmy Carter ja Al Gore.

Palkinnon myötä presidentti Ahtisaari nousee myös Suomen suurmiesten joukkoon Mannerheimin ja Kekkosen rinnalle.

Olin erittäin otettu siitä, että sain nobelistilta henkilökohtaisen kutsun osallistua palkinnonjakoseremoniaan. Tilaisuus oli koskettava ja Ahtisaaren puhe vaikuttava. Presidentin viesti – ”rauha on tahdon asia” – oli kirkas.

Saavuin Osloon yhdessä pääministeri Matti Vanhasen kanssa. Yhteismatka jatkuu huomisaamuna Brysseliin, jossa meitä odottaa Eurooppa-neuvoston kokous.

Harjoitin tänään myös hiihtodiplomatiaa Holmenkollenilla. Tapasin Norjan kollegani Jonas Stören hiihtolenkin merkeissä. Mukanamme sivakoi myös valtiosihteeri Pertti Torstila. Suksi luisti, ei vähiten Störellä, joka on todellinen tekijämies.

Holmenkollenilla Jan Stören kanssa.

 

Pertti Torstilan kanssa hiihtolenkin jälkeen

Nyt vuorossa on Ahtisaaren kunniaksi järjestettävä gaalaillallinen Oslon Grand Hotellissa. Sitten lepäämään ikimuistoisen päivän päätteeksi.

Comment

required