Leppoisa viikonloppu takana päin. Puuhasteltiin kotona ja maalailtiin Emilien leikkimökkiä. Säät suosivat. Toisella silmällä katseltiin Live 8 konserttia, Wimbledonin tennistä ja Ranskan Grand Prixia. Federer oli ylivoimainen. Williamsin ja Davenportin matsi oli jännä. Williamsin pinna piti.

Formuloissa ranskalainen auto ja moottori yhdistettynä espanjalaiseen kuljettajaan vei voiton. Saksalainen moottori, brittiläinen auto ja suomalainen kuski toivat hyvän kakkossijan. Heijastaako tämä jollain tavalla EU:n nykytilaa…?

Live 8 konsertti oli toistamiseen erinomainen. Institutionalistina jäi kuitenkin ihmetyttämään, miksi juuri G8-maat olivat muusikoiden kohderyhmänä. 55 prosenttia maailman kehitysavusta tulee EU:sta ja sen jäsenmaista. EU-maista Britannia, Ranska, Saksa ja Italia(!) ovat mukana G8-ryhmässä.

Kolmannen maailman köyhyyden kitkemiseen tarvitaan toki muutakin kuin kehitysapua. Itse liputan esimerkiksi reilun kilpailun ja velkojen anteeksiantamisen puolesta.

Suzannen vanhemmat olivat lauantaina Edinburgissa marssimassa ”Make Poverty History”-tapahtumassa. Paikalla oli 250 000 ihmistä kehottamassa rikkaita maita toimiin köyhyyden kitkemiseksi. Onnistunut mielenosoitus. Kerrankin marssi sujui rauhallisesti ja pahimmat huligaanit ohjattiin tyylikkäästi sivuun. Appiukko ja anoppi eivät olleet huligaanien joukossa…

Tänään alkoi viimeinen täysistuntoviikko ennen lomia. Automatka Strasbourgiin sujui hyvin. Avustajani Lauri Tierala hyppäsi rohkeasti rattiin testaamaan Ranskan moottoriteitä. Hyvin meni. Osoitus siitä, että suomalainen ajokortti toimii myös Keski-Euroopassa.

Täysistuntoviikon asialistalla on paljon mielenkiintoisia aiheita ohjelmistopatenttidirektiivistä köyhyyden poistamiseen Afrikasta. Palaan näihin yksityiskohtaisemmin viikon mittaan.

Saavuttuani Strasbourgiin kävin perinteisellä lenkillä. Sen jälkeen oli vuorossa ryhmäkokous, kokoomusmeppien yhteispalaveri, sisämarkkinavaliokunta ja Olli Rehnin kuuleminen ulkoasiainvaliokunnassa.

Rehn selosti komission viime viikolla julkaisemaa kehystä, jonka pohjalta on tarkoitus aloittaa jäsenyysneuvottelut Turkin kanssa. Komission asiakirja on hyvä. Ilmapiiri laajentumiselle ei ole otollinen, mutta komissio pitää pään kylmänä. Jos jostain sovitaan, niin siitä pidetään kiinni.

Prosessi on Turkin kohdalla tärkeämpi kuin päämäärä. Jäsenyysperspektiivi pakottaa muutokseen.

Neuvotteluraamit ovat tiukat. Neuvottelut Turkin kanssa aloitetaan 3. lokakuuta. Niiden odotetaan kestävän kymmenen vuotta. Jäsenyys ei ole automaatio. Vain yksi on varmaa, matkalla jäsenyyteen nähdään vielä paljon draamaa.

Comment

required