Terveisiä EU-ulkoministerikokouksesta. Luxembourgin vuoro isännöidä meitä. Kyse on puolivuosittaisesta jumbo-kokouksesta, sillä myös puolustusministereillä on oma osuutensa. Ainakin näistä aiheista oli puhetta:

Afganistan
Vaihdoimme näkemyksiä EU:n Afganistan-suunnitelman toimeenpanosta. Se on yhä hyvä kehys toiminnallemme. Keskustelimme myös siitä, miten yhteistyö sujuu Afganistanissa EU:n ja Naton välillä. Siinä on totta puhuen kehittämisen varaa sekä strategisella että operaatiotasolla. Pääsihteeri Fogh Rasmussen oli mukana keskustelussa.

Sudan
Vaalien sujuminen ilman suurempia väkivaltaisuuksia oli mielestämme sinänsä saavutus. Maan pohjois- ja eteläosan välisen tilanteen kärjistyminen on silti yhä riski. Sudan eteneekin kohti ensi talven kansanäänestystä, missä etelä tullee irrottautumaan. Tällä välin EU:n on tärkeätä tukea kokonaisvaltaisen rauhansopimuksen toimeenpanoa.

Kirgistan
Hyväksyimme maalle avustussuunnitelman. Samalla edellytämme siltä uskottavaa demokratiasuunnitelmaa. EU:n aktiivisuus ja yhteistyö YK:n ja Etyjin kanssa on tärkeätä pitää yllä. Tahdomme myös, että mahdollisille heijastusvaikutuksille alueella ei synny momentumia.

Burma/Myanmar
Sotilasjuntta on edelleen kiristänyt maan vaalilakeja. Poliittisten vankien ja erityisesti ASSK:n tilanne herättää huolta. Pohdimme mahdollisen mission lähettämistä maahan. Tilanne on hankala – kontaktiväylää mahdolliselle dialogille ei uskalla kokonaan katkaista.

Strategiakeskustelu resursseista ja kumppanuuksista
Lounas merkitsi vapaata aivoriihikeskustelua. EU:n on aika kasvaa aikuiseksi ja katsoa ulospäin. Hyvät, suorat suhteet Yhdysvaltoihin, BRIC – (Brasilia, Venäjä, Intia, Kiina) ja muihin avainmaihin on keskeinen prioriteettimme. Vastaavasti unionin tulee kohdentaa käytössään olevia resurssejaan vastaamaan tämän päivän maailman haasteita. Tämä keskustelu jatkuu eikä se ole kaikille helppo.

Ulkosuhdehallinto
Aihe on kokouksemme selkeä pääaihe. Valmistelut ovat edenneet takkuisesti. Meidän on silti tärkeä osoittaa yhteisymmärrystä – päättäväisyys tuo tarvittavaa selkeyttä. Tämä on EU:lle liian tärkeä projekti että kompastuisimme teknisiin kysymyksiin.

Nyt ilmaan ja kotiin!

Comment

required