Terveisiä Luxembourgista. Huomenna osallistun ensimmäiseen EU-ulkoministerikokoukseen tässä uudessa tehtävässä. Kuvio on tuttu, mutta vastuu erilainen.

Ministerineuvosto kokoontuu tänne Luxembourgiin kolmena kuukautena vuodessa (huhti-, kesä- ja lokakuu). Kuvio on siis vähän samanlainen kuin Euroopan parlamentin Strasbourg-matkat. Eurooppalaista hajasijoittamista…

Saavuin tänne alkuiltapäivästä. Tapasin alkajaisiksi Egyptin ulkoministeri Aboul Gheitin. Keskustelimme Lähi-idän tilanteesta.

Sen jälkeen oli vuorossa nk. Etyj-EU -troikan kokous. Toisella puolella pöytää istui EU-puheenjohtajamaan Slovenian ulkoministeri Dmitri Rupel ja toisella puolella allekirjoittanut Etyj-puheenjohtajamaan ominaisuudessa.

Näitä Etyj-EU -kokouksia järjestetään kaksi kertaa vuodessa. Täytyy myöntää, että tuntui vähän hassulta kun kokouksessa oli vain EU-maita ja asioista puhuttiin ikäänkuin kahden eri organisaation hattu päässä.


EU:n ulkopolitiikan korkeaa edustajaa Solanaa tapaamaan.

Tapasin päivän aikana myös Javier Solanan. Keskustelimme muun muassa EU:n ulkosuhdepalvelusta. Annoin Financial Timesille haastattelun tuosta samaisesta aiheesta.


Ajatustenvaihtoa Solanan toimistossa.

Kokousten ja tapaamisten jälkeen valmistelimme virkamiestiimimme kanssa vielä huomista ulkoministerikokousta. Kävimme läpi eri aiheita, joista enemmän huomenna.

Nyt pää tyynyyn. Huomenna on iso päivä. Tapaan kaikki EU-kollegat yhdellä kertaa.

Comment

required