Koneessa matkalla Brysselistä Helsinkiin. Pidän tänään illallispuheen yritysporukalle. Täytyy myöntää, että menisin mieluummin katsomaan IFK:n ja HPK:n välistä ottelua… Ammatinvalintakysymys – meppikiertueella jokainen minuutti pitää hyödyntää. Huominen on täynnä radio- ja lehtihaastatteluja ja tapaamisia.
Menossa oleva ryhmäviikko on Linnan juhlia lukuun ottamatta ollut aika rauhallinen. Eilen alustin kuntaporukalle EU:n haasteista. Sallin myös itselleni ylellisyyden: kävin seminaarissa, jossa aiheena oli Turkki. Yritän kaivaa esille mahdollisimman paljon materiaalia Turkista, koska laadin aiheesta pienen raportin European Policy Centerille yhdessä Minna Järvenpään kanssa. Luonnoksen pitäisi olla valmis tammikuun alussa.
Kävin eilen lounaalla EK:n Minna Niemivirran ja Henri Satulin sekä Petun kanssa. Aiheena oli palveludirektiivi. Olen EK:n linjoilla palveludirektiivikysymyksessä. Siitä on hyötyä Suomelle ja suomalaisille yrityksille. Manasimme muutamien suomalaisten poliitikkojen nationalistis-protektionistis-ksenofoobisia näkemyksiä palveludirektiivin vaikutuksista.
Viime viikolla eduskunnan seminaarissa ennakkoluulot direktiiviä kohtaan saivat jo tragikoomisia vivahteita. Yksi edustaja kertoi Euroopan parlamentin raportöörille, saksalaiselle Evelyn Gebhardtille, Suomen erityisasemasta Venäjän naapurina. Toinen halusi pitää alkoholimonopolit direktiivin ulkopuolella. Joku olisi voinut kertoa kyseisille edustajille, että palveludirektiivi ei koske Venäjää ja että sillä ei ole mitään tekemistä Suomen alkoholimonopolin kanssa.
Tänään kauppoihin ilmestyi Ulkopolitiikka-lehti, johon olen kirjoittanut 5-sivuisen analyysin Suomen ulkopolitiikan muutoksesta 1991-2004. Artikkelista löytyy aika paljon taustaa niille ulkopoliittisille avauksille, joita olen viime viikkojen aikana tehnyt. Toivottavasti siitä on hyöty muillekin kuin asiaa harrastaville. Oli virkistävää vaihteeksi touhuta vähän akateemisemman kirjoituksen parissa.
Eilisessä ryhmäkokouksessa pääaiheena oli Camil Eurlingsin laatima Turkki-raportti, josta äänestetään ensi viikon täysistunnossa. Ryhmämme on jakautunut selvästi kahtia puolesta ja vastaan. Eurlings on tehnyt hyvää työtä ja löytänyt kompromissin, jossa näytetään vihreää valoa neuvottelujen aloittamiselle, mutta nostetaan myös esille tiukkoja ehtoja ja herkkiä kysymyksiä. Odotan innolla täysistuntokeskustelua.
Ennen lentoa meillä oli epävirallinen lounas ministerineuvoston apulaispääsihteeri Pierre de Boisseaun kanssa. Itse taisin vähän jännittää tapaamista, mutta se meni yllättävän hyvin. Kävimme läpi neuvoston varainkäyttöä, varsinkin ulko- ja turvallisuuspolitiikassa.