Terveisiä Brysselistä. Tänään alkoi viikon mittainen loma. Hyvältä tuntuu ja tarpeeseen tuli. Lomaviikon jälkeen on vielä noin puolisentoista viikkoa töitä ja sitten kahden ja puolen viikon loma.

Georgia on teettänyt työtä lomapäivästä huolimatta. Maan toisella konfliktialueella Etelä-Ossetiassa sattui eilen sarja pommiräjähdyksiä, jotka johtivat laukaustenvaihtoon. Kuolonuhreilta ei ikävä kyllä vältytty. Annoin aamulla asiasta lausunnon, jossa vetosin väkivallasta pidättäytymisen puolesta.

Etelä-Ossetian tilanne on tänään rauhoittunut, mutta jännite pysyy korkeana. Etyj-puheenjohtajamaalle tämä merkitsee lisäpainetta. Sain hyvin informaatiota päivän mittaan. Juttelin aamulla myös Carl Bildtin kanssa tilanteesta.

Maanantaina suurlähettiläs Antti Turusen johtama Etyj-lähettiläiden valtuuskunta vierailee maassa. Oma erityisedustajani Heikki Talvitie on Georgiassa torstaina. Tärkeintä on estää väkivallan eskalaatio sekä pohjustaa tietä konfliktin ratkaisuun.

Armenian ulkoministeri Edward Nalbandian vierailulla eilen

Hyvää kuuluu Brysseliin, jossa tänään käynnistyivät neuvottelut EU:n ja Venäjän uudesta perussopimuksesta. EU:n ja Venäjän olisi korkea aika rakentaa vahva ja toimiva kumppanuus. Se edellyttää poliittista tahtoa ja visiota, joka viime vuosina on ollut kateissa. Sopimusneuvotteluissa olisi edettävä ripeästi, mutta ei sisällön kustannuksella. Puutullikysymys on ratkaistava paljon nopeammin.

Comment

required