Eilen saatiin kasaan 10 kompromissia lobbausraporttiini. Puhelinlinjat kävivät paikoin kuumina, kun viilailimme yksityiskohtia ja halusimme varmistaa kaikkien mielipiteet. Työ kannatti. Uskon kaikkien olevan tyytyväisiä lopputulokseen.

Maanantaina keskustelemme kompromisseista ja muista muutosehdotuksista valiokunnassa ja tiistaina äänestämme. Raportti on täykkärikäsittelyssä 8. toukokuuta.

Jos kaikki menee hyvin, niin kasaamme parlamentin, komission ja neuvoston edustajista työryhmän pohtimaan tulevien sääntöjen yksityiskohtia. Silloin tehdään varsinainen työ. Instituutiot varjelevat itsenäisyyttään ja ovat luonteeltaan erilaisia, jolloin yhteinen rekisteri lobbareille ei ole aivan yksinkertainen hallinnollinen operaatio.

Pohjana ovat parlamentin nykysysteemi ja komission loppukeväällä julkaistava rekisteri. Näitä sitten sovitellaan yhteen. Parlamentissahan lobbarirekisteri on ollut käytössä jo pitkään. Komissio arvioi omansa toimivuutta vuoden käytön jälkeen.

Punaisena lankana kaikessa on avoimuus. Tasapainoisen päätöksenteon edellytyksenä on toimiva lähdekritiikki, jonka avuksi rekisteri luodaan – turhaa byrokratiaa kuitenkin välttäen.

Comment

required