Raporttini lobbaamisen säännöistä näyttää herättävän mielenkiintoa. Tänään lobbareiden kattojärjestö EPACA kävi kertomassa näkemyksiään.

Samoin teki ”kansainvälinen EK”, eli BusinessEurope. Myös komissaari Siim Kallaksen tiimin kanssa on tapaaminen putkessa.

Kyse on siis pitkälti siitä miten tiukkoja sääntöjä lobbaamisessa pitää noudattaa. Yhdysvalloissa säännöt ovat erittäin tiukkoja, Euroopassa löysempiä.

Euroopan parlamentilla on järjestelmä, jossa kukin lobbijärjestö ja lobbaaja rekisteröityy parlamenttiin ja sitoutuu samalla noudattamaan parlamentin lobbaussääntöjä. Rekisteristä näkee kuka liikkuu parlamentin käytävillä ja ketä he edustavat.

Komissiolla ei ole samanlaista järjestelmää. Komissio on nyt pistänyt pöytään oman ehdotuksensa, joka on kieltämättä aika tiukka. Siinä ikäänkuin vaaditaan (vaikka järjestelmä on niin sanotusti vapaaehtoinen), että jokainen lobbaaja kertoo ketä edustaa ja miten suuri osa lobbausjärjestön tuloista tulee eri asiakkaalta.

Palaan tämän keskustelun yksityiskohtiin jahka se lähtee kunnolla käyntiin.

Tänään tapasin myös Kyösti Virrankosken. Köpi vastaa vuoden 2008 budjetin valmistelusta. Kävimme avustajani Henrikin kanssa juttelemassa valmistelujen etenemisestä.

Köpi on jälleen kerran briljantti. Hän osaa selittää EU:n monimutkaiset budjettikuviot ymmärrettävällä ja selkeällä tavalla.

Meikäläinen seuraa varainvalvontavaliokunnassa tarkasti vuoden 2006 ja varsinkin vuoden 2007 rahankäyttöä komissiossa. Siksi oli hyödyllistä jutella keskustella Köpin kanssa asioista, joihin kannattaa kiinnittää huomiota.

Iltapäivällä kävin vielä kaikissa ryhmämme valmistelukokouksissa. Yleensä viimeinen täysistunto ennen lomia on aika löysä. Tällä kertaa se ei sitä tule olemaan. Ensi viikon täykkäri on täynnä mielenkiintoista tavaraa. 

Huomenna ryhmämme nimittää Elmar Brokin HVK-edustajaksemme. Sosialistiryhmässä Baron Crespo ja Hänsch ovat ehdolla. Liberaaleista vastuun ottaa Andrew Duff. 

Comment

required