Tänään olisin halunnut olla kahdessa paikassa yhtäaikaa. Perustuslakivaliokunnassa puhuttiin raportista, joka käsitelee EU:n tulevaisuutta. Sisämarkkinavaliokunnassa väännettiin kompromissia palveludirektiivistä. Valitsin perustuslakivaliokunnan, koska vastaan ryhmämme kannanmuodostuksesta kyseisessä raportissa. Avustajani Kai Mykkänen seurasi sisämarkkinavaliokunnan tohinoita.
 
Tiimimme on täydessä vahvuudessa. Pystymme ”soluttautumaan” vähän kaikkialle, eli lähinnä seuraamaan montaa asiaa yhtä aikaa. Lauri Tierala, Kai Mykkänen, Heli Lehtonen ja Tero Luoma laativat kokouksista pikaraportteja. Keskustelemme niistä. Kaikki (minä mukaanlukien) pysyvät kärryillä. Yritämme samalla myös parhaan mukaan jakaa informaatiota eteenpäin, esimerkiksi Helsingin suuntaan. Jos täällä Brysselissä tapahtuu jotain tärkeää, raportoimme siitä heti kotiinpäin kokoomusporukoille. Mielestäni meppiryhmän yhteistyö puoluejohdon ja eduskuntaryhmän kanssa toimii erinomaisesti.
 
 
 Avustajat piiskaavat hommia. Kai selin. Vasemmalta Tero, Lauri ja Heli.
 
Keskustelu perustuslakivaliokunnassa oli mielenkiintoinen. Eri tahot pohtivat miten perustuslaki saataisiin taas elvytettyä. Oli myös niitä, jotka halusivat haudata sen kokonaan. Omassa puheenvuorossani ehdotin viisivaiheista lähestymistapaa, joka johtaisi uuden perustuslain hyväksymiseen vuonna 2009.
 
Ensiksi, tänä vuonna on menossa reflektiovaihe. Pohditaan mikä meni vikaan ja miten pitäisi edetä. Hahmotellaan eriaisia teemoja laajentumisesta palveludirektiiviin.
 
Toiseksi, ensi vuonna analysoidaan eri teemoja ja nostetaan esiin asioita, joista on yhteisymmärrys. Esimerkkinä yhteinen ulko-, turvallisuus- ja puolustuspolitiikka, jota yli 70 prosenttia eurooppalaisista kannattaa.
 
Kolmanneksi – vuonna 2007 – siirrytään valmisteluvaiheeseen. Kartoitetaan keskeisiä kysymyksiä ja pohditaan miten perustuslakia voitaisiin muuttaa.
 
Neljänneksi – vuonna 2008 – kutsutaan koolle jonkinlainen perustuslaillinen valmisteluryhmä, joka valmistelee uuden perustuslain.
 
Lopuksi – vuonna 2009 – uusi sopimus ratifioidaan kaikissa EU-maissa. Se voidaan yhdistää Euroopan parlamentin vaaleihin. Eli voitaisiin esimerkiksi järjestää yleis-Eurooppalainen kansanäänestys samaan aikaan EU-vaalien kanssa. Onko tämä realistista? En tiedä, mutta ainakin yritys saada keskustelu uudestaan liikkeelle. Onglema on, että kukaan ei juuri nyt puhu perustuslaista.
 
Sisämarkkinavaliokunnassa käytiin kuuma keskustelu. Kai Mykkänen veti sen yhteen suunnilleen näin: ”Näyttää siltä, että äänestetään sosialistit vastaan EPP-ED ja liberaalit. Ainakin terveyspalveluiden sisällyttämisestä direktiiviin ja siitä, miten pitkälle alkuperämaaperiaate vesitetään.”
 
Lounastauolla kävin Bloombergin suorassa TV-haastattelussa. Bloomberg on johtava uutistoimisto, jota seurataan lähinnä yritysmaailman puolella. Itse olen oppinut tuntemaan Bloombergin lähinnä hotelleissa sivusilmällä seuraten, kanavan ollessa päällä hampaita pestessä.
 
 
Näin vaatimaton on Bloombergin studio. Suoran lähetyksen haastattelija oli Lontoossa, minä Brysselissä.  
 
Ennen perinteistä torstailentoa kävin vielä luennoimassa Hitsaustekniikan senioreille. Bryssel-viikon kruunasi pikapalaveri avustajien kanssa. Kävimme läpi viikon tapahtumia ja ensi viikon haasteita. Nyt riennän lentoasemalle. Iltalento Helsinkiin. Huomenna on meppikiertupäivä Jyväskylässä.

Comment

required