Terveiset Ateenasta! Käynnissä on Etyjin ministerikokous. Voin sanoa, että fiilis on rennompi nyt, kun puheenjohtajuuspainetta ei ole. Silti Etyj-kokous pitää liikkeessä.

Päivän tärkein tapahtuma liittyy kuitenkin Euroopan unioniin. Lissabonin sopimus astui voimaan tänään. Se on suuri askel, jota EU:n piirissä on valmisteltu kaiken kaikkiaan yhdeksän vuotta. Lissabon antaa EU:lle hyvät edellytykset vahvaan toimintaan. Nyt on siis toimittava.

Etyj-ministerikokous on klassista konferenssidiplomatiaa. Paljon kollegoita, kymmeniä puheita, lyhyitä erillistapaamisia pikku kopeissa.

Etyj-päiväni käynnistyi aamiaispalaverilla Suomen valtuuskunnan kanssa. Seuraavaksi annoin haastattelun kreikkalaiselle Kathimerini-lehdelle. Toinen kreikkalaislehti, Apogevmatin, teki puolestaan haastattelun iltapäivällä. Siinä yhteydessä briiffasin kansainvälistä mediaa laajemminkin.

Tapasin kahdenvälisesti seuraavat ulkoministerikollegat: Georgian Grigol Vashadze, Kazakstanin Kanat Saudabajev ja Ukrainan Petro Poroshenko. Kaikki jo tässä vaiheessa vanhoja tuttuja. Puolen tunnin keskustelukin tarjoaa tärkeän mahdollisuuden ylläpitää yhteyksiä, päivittää tiedot ja rakentaa yhteistyötä.

Nämä lyhyet tapaamiset ovat siis pelkkää bisnestä, ei seremonioita. Ukrainan Petron kohdalla tein pienen poikkeuksen, sillä lahjoitin hänelle Henrik Meinanderin ”Suomen historia” -teoksen. Se nimittäin ilmestyi viime viikolla ukrainaksi.

Ukrainan ulkoministeri Petro Poroshenko

Azerbaidzhanin ulkoministeri Elmar Mammadjarov

EU-kollegoita tavataan harvemmin kv-konferensseissa erikseen. Tämä johtuu siitä, että tapaamme EU-neuvostoissa vähintään kerran kuussa. Yhteydenpito on siis hyvin tiivistä muutenkin. Tänään kuitenkin treffasin istuvan Etyj-puheenjohtajan eli Kreikan pää-ja ulkoministeri George Papandreoun. Meillä oli antoisa tapaaminen.

Kreikan pää- ja ulkoministeri George Papandreou

Päivän tärkein keskustelu käytiin lounaalla. Aiheena oli jälleen EU:n turvallisuus. Debatti käynnistyi viime vuonna Venäjän presidentti Medvedevin ehdotettua uuden Euroopan turvallisuussopimuksen solmimista. Lopputunnelmaksi jäi, että aika lailla viime vuoden asetelmissa ollaan. Selvä enemmistö pitää Euroopan nykyisiä turvallisuusrakenteita, kuten EU:a ja Natoa, riittävinä ja hyvin toimivina. Mutta keskustelua kannattaa tietysti käydä Etyj-pöydissä ja hakea yhteistä säveltä missä vain mahdollista.

Kokoussalissa päiväni päättyi juuri Suomen puheenvuoron pitämiseen. Nyt on aika lähteä illallisille, jotka pidetään Acropolis Museum:issa.

Comment

required