Sain paljon palautetta eilisestä Maailmannäyttämöllä-ohjelmasta. Palaute oli päällisin puolin positiivista, joka heijasti mielestäni keskustelun henkeä.

Emme ole Timo Soinin kanssa monestakaan EU-asiasta samaa mieltä, mutta annoimme toisillemme tilaa esittää argumentteja puolesta ja vastaan. Anne Autio ohjasi keskustelua erinomaisesti.

Yhdestä asiasta olimme kuitenkin Soinin kanssa samaa mieltä: unionin avoimuutta on lisättävä. Suomen profiiliin sopisi hyvin avoimuuden korostaminen puheenjohtajuuskaudella.

EU-avoimuutta voi edistää monella eri tavalla.

Asiakirjajulkisuutta on parannettu viime vuosien aikana. Amsterdamin sopimukseen sisällytettiin avoimuusartikla, pitkälti mm. Suomen painostuksesta. Artiklan pohjalta väännettiin avoimuusasetus, jonka pääsisältö määriteltiin Suomen edellisen puheenjohtajuuskauden aikana.

Edellisellä kaudella Suomi paransi avoimuutta myös julkaisemalla neuvoston ja sen komiteoiden ja työryhmien asialistat netissä. Kiitosta sateli. Eikä syyttä.

Avoimuutta voi myös edistää avaamalla ministerineuvoston istuntoja. Nykyään neuvoston kokousten pitäisi periaatteessa olla avoimia aina kun päätetään lainsäädännöstä. Käytännössä tämä ei toteudu. Sitä paitsi ulko-, oikeus- ja sisäministerit tapaavat edelleen pitkälti suljettujen ovien takana.

Ehdotin eilen Maailmannäyttämöllä, että Suomi voisi mennä avoimuudessa vielä nykyistä käytäntöä pidemmälle. Ehdotin, että Eurooppa-neuvoston kokoukset, eli huipparit, voisi avata kameroille. Jos ei kokonaan, niin ainakin osittain. Ehdotin myös, että kaikki ministerineuvoston kokoukset tulisi avata yleisölle.

Nykyään huippareista saa kuulla 25 erilaista tarinaa. Välillä tuntuu siltä, että porukat eivät ole edes olleet samassa kokouksessa. Jos kamerat seuraisivat kokousta, niin ääni kellossa muuttuisi. Kaikki avoimuus on hyvästä. Mitä enemmän voidaan poistaa EU-ennakkoluuloja sen parempi.

Euroopan parlamenttihan on jo avoin. Meillä kaikki valiokunnat ovat avoimia, toisin kuin esimerkiksi kansallisissa parlamenteissa. Parantaa voi aina, mutta peruspalikat ovat parlamentissa kohdallaan.

PS. Olen saanut muutaman palautteen International Herald Tribunen-jutusta. Ihan selvyyden vuoksi: kyseessä oli vanha vitsi, joka kuuluu näin: ”Mikä on suomalaisen introvertin ja ekstrovertin välinen ero? Introvertti katsoo omia jalkojaan kun hän puhuu sinulle. Ekstrovertti katsoo sinun jalkojasi”… Kaikki lausunnot eivät aina tule ulos ihan niin kuin on tarkoitus…Nyyh.

Comment

required