Libyan järkyttävä tilanne on jo päiviä ollut maailman huomion keskipisteenä. Huonojen uutisten virta on vain jatkunut. Turvallisuustilanne on mennyt pahempaan päin. Arviot kuolleista liikkuvat tällä hetkellä useissa sadoissa. Järkytys ja suru ovat päällimmäiset tunteet.

Uusin vaihe tapahtumissa oli Muammar Gaddafin äskettäinen televisiopuhe, joka lienee lajissaan ylittämätön. Gaddafin esiintyminen oli surrealistinen ja järkyttävä. Omien kansalaisten uhkailu ? näiden uhkailujen toteuttamisesta puhumattakaan ? on tietenkin ehdottoman tuomittavaa. Väkivallan olisi välittömästi loputtava. Väkivaltaisuudet on myös tutkittava ja niihin syyllistyneet saatettava vastuuseen.

EU-maiden toiminnassa painopisteenä juuri tällä hetkellä on kansalaisten suojeleminen. Useat maat ovat ryhtyneet evakuoimaan kansalaisiaan. Tämä on kaikkea muuta kuin helppoa. Tieto kulkee huonosti, eikä esimerkiksi lentokenttien toimintakunnosta ole luotettavia tietoja.

Suomella ei ole Libyassa suurlähetystöä, vaan maata hoidetaan Tunisin suurlähetystöstä käsin. Tiedossa on kymmenisen Libyassa asuvaa suomalaista. Heihin koetetaan pitää yhteyttä mahdollisuuksien mukaan. Toistaiseksi kaksi on ilmaissut halunsa poistua maasta. Heidän evakuointimahdollisuuksia selvitetään. Erillistä lentokonetta ei ole suunnitteilla.

EU antoi lausuntonsa Libyan tilanteesta maanantaina ja Suomi tietysti on siinä mukana. Ulkoministeriökin antoi uuden tiedotteen, joka löytyy tästä.

Comment

required