Tänään perustuslakivaliokunnassa hyväksyttiin laatimani budjettiraportti. 11 äänesti puolesta ja 2 vastaan. Kirjoittaisin ”muunneltua totuutta” jos väittäisin, että raportti olisi merkittävä. Kyseessä on rutiinilausunto, jossa perustuslakivaliokunta vaatii lisää rahaa EU-henkisiin hankkeisiin. Yleensä budjettivaliokunta hylkää ehdotuksemme.

 

Ryhmämme koordinaattori, Iñigo Méndez de Vigo, puolustaa tarmokkaasti allekirjoittaneen budjettilausuntoa. Kuulokkeet osoitus siitä, että en puhu espanjaa.

Valiokunnissa on oikeastaan kahdenlaisia raportteja: mietintöjä ja lausuntoja. Mietinnöt ovat tärkeämpiä kuin lausunnot. Mietinnöt siirretään valiokuntakäsittelyn jälkeen suoraan täysistunnon äänestykseen. Taitava mietinnönlaatija pystyy ohjaamaan lopputulosta.

Lausunnot ovat taas raportteja, jotka ilmaisevat jonkun yksittäisen valiokunnan kannan. Lausunto lähetetään eteenpäin vastuuvaliokunnalle, joka valmistelee varsinaisen mietinnön. Valiokunnat ovat usein aika itsenäisiä. Ne eivät halua, että muut valiokunnat hyppäävät niiden äpäjille. Valiokuntien välinen valtataistelu on osa parlamentin arkea.

Lounastin tänään Andrew Duffin (liberaaliryhmä) ja Johannes Voggenhüberin (vihreä ryhmä) kanssa. He valmistelevat perustuslakivaliokunnan mietintöä siitä, miten perustuslain kanssa pitäisi edetä. Minä olen ryhmämme ”varjoraportööri” tässä asiassa. Tehtäväni on valmistella ryhmämme kanta.

”There is no such thing as a free lunch”. Menossa työlounas Duffin, Voggenhüberin ja avustajien kanssa.

Olen eri linjoilla Duffin ja Voggenhüberin kanssa. Meillä on sama tavoite: saada perustuslaki hyväksyttyä jossain muodossa vuoteen 2009 mennessä. Mielestäni tässä vaiheessa pitäisi kuitenkin olla maltillinen. Duff ja ja Voggenhüber haluavat jo tässä vaiheessa hyväksyä perustuslain I ja II osat. Heidän mielestään III ja IV osioita voidaan käsitellä myöhemmin hallitustenvälisessä konferenssissa.

Heidän lähestymistapansa johtaisi perustuslain pilkkomiseen. Ajatus ei ole hyvä. Perustuslakia tulee käsitellä kokonaisuutena. Kaikki 448-artiklaa vaikuttavat kaikkeen. Huomenna perustuslakivaliokunnassa on luvassa mielenkiintoinen keskustelu…tai siis mielenkiintoinen ainakin kaltaiselleni instituutionörtille.

Comment

required