Libyan tilanne jatkuu erittäin vaikeana. EU-maat ovat olleet kiireisiä kansalaistensa evakuoinnissa. Eilen illalla EU-kansalaisia oli maassa vielä arviolta 5000-6000. Tietoliikenne ei pelitä kunnolla eikä luotettavaa tietoa ole kuitenkaan saatavilla. Tämä vaikeuttaa turvallisuustilanteen ohella evakuointia.

Hälyttävin tilanne on saatujen tietojen mukaan Bengasissa. Kaupungissa on jumissa noin 1000 EU-kansalaista. Lentokenttää ei voi käyttää eikä maantie ole turvallinen. Bengasissa on myös Suomen kunniakonsuli Anders Nilsson, joka on Ruotsin kansalainen. Anders on hienosti auttanut muita EU-kansalaisia ja muitakin ulkomaalaisia.

Pääkaupunki Tripolista useat EU-maat ovat kyenneet evakuoimaan kansalaisiaan. Tilanne on kaoottinen, mutta lentokenttä näyttäisi toimivan. Mitään helppoa hommaa ei kentälle pääseminen kuitenkaan ole…

Suomalaisten osalta tilanne on seuraava: olemme saaneet yhteyden kaikkiin Tunisin suurlähetystömme listoilla oleviin suomalaisiin joko suoraan tai omaisten kautta. Viisi suomalaista on jo päässyt pois Libyasta. Tietojemme mukaan Libyassa on edelleen seitsemän suomalaista, joista viisi pyrkii poistumaan maasta. UM:n suositus on tietenkin se, että maasta olisi syytä poistua, ellei ole pakottavaa syytä jäädä. Ministeriö auttaa parhaansa mukaan halukkaita suomalaisia lähtemään.

Tämä siis evakuoinnista. Lisää Libyan kriisistä seuraavassa blogissa.

Comment

required