Gymnich-kokous luo tärkeää pohjaa virallisissa EU-kokouksissa tehtäville päätöksille. Ilmapiiri näissä epävirallisissa kokouksissa on rennompi ja teemojen käsittely voi parhaassa tapauksessa olla aivoriihenomaista syväluotausta. Pisteeksi iin päälle EU-puheenjohtaja Carl Bildt ohjaa keskustelua jämptisti pääjuonta kokonaiskuvasta unohtamatta.
Näiden kahden päivän aikana keskitymme muutamaan haastavaan ajankohtaiseen kysymykseen, joissa meidän eli EU:n tulee osoittaa vastuunkantoa.
Ensinnä Lähi-itä. Rauhanprosessin jonkin aikaa säästöliekillä olleet valot on sytytettävä uudelleen. Osapuolet on saatava jatkamaan neuvotteluja, mutta yhteisen pöydän ääreen istuminen edellyttää luottamusta lisääviä eleitä molempien taholta. Ratkaisevassa asemassa näiden kimmokkeiden löytämisessä on Yhdysvallat ja EU sen tukena. Pohdimme myös tulevaa vastuunkantoamme, kun neuvottelut jo etenevät.
Lähi-idästä ei voi puhua ilman Irania. Ns. EU3+3 -maaryhmä, eli Britannia, Ranska, Saksa, Yhdysvallat, Venäjä ja Kiina, uudisti kesällä neuvottelutarjouksensa Teheranin ydinohjelmakysymykseen liittyen. Lyhyesti sanottuna kuuden maan ryhmän tarjous tähtää, että Iran keskeyttää ydinohjelmansa, joka viittaa johtavan muuhun kuin siviilikäyttöön. Neuvottelukutsun yhteydessä USA ojensi lisäksi Iranille käden. Ele on huomattava muistaen, että maiden välillä ei ole ollut diplomaattisuhteita 30 vuoteen sitten 1979 Iranin islamistisen vallankumouksen. Aika kuitenkin kuluu, ja Iranin vastausta odotetaan. On tarpeen samalla miettiä, mikä on seuraava askel, jos Teheran kieltäytyy lähtemästä yhteistyöhön.
Afganistanissa juuri kokouksemme alla tapahtunut ilmaisku toimi jälleen muistutuksena siitä, miten vaativasta asiasta maan vakauttamisprosessissa on kyse. Keskustelujemme pääteema olivat juuri EU:n Afganistanin poliittisen strategian elementit. Punnitsimme myös vaalien ensimmäistä kierrosta ja sen sujumisesta tehtyjä huomioita. Vaalivilppi-ilmoitusten määrä on suuri. On silti mahdollista, että ääntenlasku päättyy istuvan presidentti Karzain jatkokauteen.
Naapurimaa Pakistan on saanut EU:lta ansaittua huomiota myös tässä kokouksessa. Tukemme keskittyy Pakistanin valmistelemalle, oikeusjärjestelmän kohentamiseen tähtäävälle prosessille ensin Malakandin alueella ja sen jälkeen muulla Afganistan vastaisella raja-alueella.
Aikaa jäi vielä hieman lyödä raameja keskustelulle EU:n globaalista roolista. Tähän palaamme toivottavasti syvällisemmin lokakuussa. EU:lla on vielä paljon tehtävää noustakseen uskottavaksi kansainväliseksi toimijaksi, mutta uskon että sinne päästään!
Loppuhuomio: kyllä Ruotsi osaa näitä kokouksia järjestää. Kaikki viimeisen päälle.