Tulimme eilen Kyprokselta Libanoniin. Täällä seurueeseemme liittyi mukaan kutsumani Viron ulkoministeri Urmas Paet. Kaksi pohjoisen veljeskansaa voi hyvin esiintyä yhdessä ja tuoda esille yhteisiä EU-näkemyksiä Lähi-idän tilanteesta. Urmas on lisäksi mukavaa matkaseuraa.
Vas. Viron ulkoministeri Urmas Paet
Syyrian Presidentti Bashar Al-Assad (vas.) ja Urmas Paet
Beirutia oli tapana kutsua Lähi-idän Pariisiksi. Loistohotellien ja rantabulevardin palmupuiden varjossa häämöttää tänään pommien murjomia rakennuksia. Jossakin majailee 400 000 palestiinalaispakolaista. Suomella on sosiaalisesti ja uskontokunnittain jakautuneessa Libnonissa hyvä maine. 11 500 rauhanturvaajaamme ehti palvella UNIFIL-joukoissa 1982-2001. Kenraali Gustaf Häglund jopa johti koko operaatiota yhteen otteeseen.
Täällä on sanonta: ”Jos ymmärrät Libanonin tilanteen, se johtuu vain siitä, että kukaan ei ole selittänyt sitä sinulle.” Presidentti on kristitty, pääministeri sunni ja puhemies shiia.
Sunnit ja osa kristityistä ovat liitossa, joka korostaa voimakkaasti Libanonin suvereeniutta suhteessa suurempaan naapuriinsa Syyriaan. Libanonin shiiat ja osa kristityistä ovat puolestaan suhtautuneet muita myönteisemmin tiiviiseen Syyria-suhteeseen. Kaikki kolme ryhmittymää ovat edustettuina hallituksessa.
Syyrian joukkojen vetäydyttyä Libanonista vuonna 2005 maan vaikutusvallan Libanonin sisäpolitiikkaan arvioitiin vähentyneen, mutta nykyisen laajapohjaisen hallituksen aikana se on taas vahvistunut. Suhteiden lähenemiseen sisältyy myös mahdollisuus keskinäisten ristiriitojen ratkomiseen Libanonin ja Syyrian välillä.
Libanonin shiialainen Hizbollah-liike on paitsi sotilaallinen myös merkittävä poliittinen toimija. Suomi on tukenut Hizbollahin ja Israelin välillä 2006 käydyn sodan jälkeistä jälleenrakennustyötä.
Libanonissa tapasimme presidentin, puhemiehen, pääministerin ja ulkoministerin. Teemoina oli Libanonin sisäinen tilanne, suhde Syyriaan ja Israeliin, Lähi-idän tilanne laajemmin sekä Viron ja Suomen kahdenväliset suhteet Libanoniin.
Illaksi lennämme Syyriaan. Siellä meillä on samansuuntaiset teemat.