Komissio esitteli tiistaina jokavuotisen laajentumispakettinsa eli raportit Turkin, Islannin ja Länsi-Balkanin maiden EU-lähentymisen etenemisestä. Samalla komissio esitteli laajentumisstrategiansa vuosille 2010 – 2011. Hyvää ja tarkkaa työtä jälleen kerran.
Aiemmin laajentumisen tahtipuikkoa komissiossa heilutti Olli Rehn. Tämänkertaisen paketin vetovastuussa oli ensimmäistä kertaa laajentumiskomissaari Stefan Füle, jonka kanssa meillä oli hyvät keskustelut lokakuussa Helsingissä.
Komissio toteaa osuvasti, että laajentumisprosessin tulee olla uskottava kaikille osapuolille. Hakijamaille on tärkeätä, että EU-perspektiivi on aito. Niille tulee antaa todellinen mahdollisuus liittyä yhteisesti sovittujen kriteerien pohjalta. Samalla nykyisten jäsenvaltioiden ja EU-kansalaisten on voitava varmistua siitä, että liittymisprosessin aikana noudatetaan vahvaa ehdollisuutta. Tämä on hyvä ja reilu lähtökohta, jota mekin voimme tukea.
Kroatia on jäsenyysneuvotteluissaan pisimmällä. Vielä ei kuitenkaan olla siinä pisteessä, että neuvottelut voitaisiin päättää. Komission viesti on selkeä: Kroatia voi liittyä heti, kun se täyttää jäljellä olevat ehdot. Oikeussektorin uudistusten läpivienti on ratkaisevaa.
Turkki etenee poliittisissa reformeissaan ja jäsenyysneuvotteluissa, vaikka tahtilaji voisi olla nopeampikin. Turkki on sitoutunut EU-jäsenyysprosessiin ja on hyvin selvillä ehdoista ja toimista, jotka vievät junaa eteenpäin.
Pohjoinen kumppanimme Islanti on jäsenyystiensä alussa. Neuvottelut käynnistettiin kesällä ja ne voivat edetä nopeastikin. Islannilla ei ole kuitenkaan mitään oikotietä jäsenyyteen; ehdot on täytettävä.
Komissio toistaa suosituksensa Makedonian jäsenyysneuvottelujen aloittamiseksi. Tätä Suomi tuki jo viime vuonna. Näyttää kuitenkin pahasti siltä, että pitkittynyt nimikiista Kreikan kanssa estää edelleen neuvottelujen avaamisen.
Komissio antoi lausuntonsa Montenegron ja Albanian aiemmin jättämistä EU-jäsenyyshakemuksista. Komissio suosittelee Montenegrolle hakijamaa-asemaa, mikä merkitsee siirtymistä yhden askeleen lähemmäksi EU-jäsenyyttä. Jäsenyysneuvottelujen avaamiseksi Montenegron on kuitenkin vielä ponnisteltava. Albanian näytöt eivät riittäneet hakijamaa-aseman suosittamiseen, vaikka edistystä monilla aloilla onkin tapahtunut. Komissio antoi molemmille maille tuhdin paketin kotiläksyjä, joista suoriutumista arvioidaan taas ensi syksynä.
Serbian kohdalla komission lausuntoa Serbian jättämästä EU-jäsenyyshakemuksesta odotetaan syksylle 2011. Serbian nykyinen hallitus on tehnyt hyvää työtä EU-lähentymisen nopeuttamiseksi. On tärkeää, että myös Serbian ja Kosovon välinen vuoropuhelu aloitetaan.
Bosnia-Hertsegovina on EU-tiellään valitettavasti jäänyt jälkeen naapureistaan. Etniset ristiriidat vaivaavat poliittista elämää, eikä uudistuksista tahdota päästä yksimielisyyteen.
Kosovon paikka on tulevaisuudessa myös EU:ssa, mutta matka on vielä pitkä. On tärkeää, että EU:lla on kykyä ja tahtoa ottaa entisestään vahvistuva rooli Kosovossa.
Laajentumisjuna puskee eteenpäin. Olen usein todennut, että tämä on yksi kaikkein onnistuneimmista EU:n politiikka-alueista. Ajoittaisten vaikeuksien ei pitäisi antaa hämärtää sitä tosiasiaa, että laajentuminen luo aidosti vaurautta ja rauhaa koko Eurooppaan.
Torstaina vuorossa Lontoo. Pidän mm. puheen LSE:ssä. Saatte huomenna kommenteille.