Aamulla starttasimme auton klo 7 kohti itärajaa. Edessä oli kolmen päivän lähialuematka Viipuriin, Pietariin ja Petroskoihin. Tunnelma pikkubussissa lähenteli luokkaretkeä, vaikka lunta pyryttikin rajusti.

Ensimmäinen etappi oli Vaalimaan raja-asemalla. Kuulimme hyvän briiffin aseman toiminnasta ja ennen kaikkea tulevaisuuden tarpeista. Rajaliikenteen sujuvuus ja turvallisuus ovat erittäin tärkeitä asioita. Viime vuonna pelkästään Vaalimaa kirjasi 2,7 miljoonaa rajanylitystä. Liikennemäärät ovat kasvussa. Tulevaisuuden viisumivapaus tulee myös lisäämään rajanylityksiä rajusti. Rajan toimivuus täytyy varmistaa jatkossakin. Tämä edellyttää panostuksia.

Vaalimaan raja-asemalla (kuva: Pekka Mustonen)

Torfjanovkan raja-asemalla (kuva: Pekka Mustonen)

Matku jatkui Viipuriin, jossa tapasin Leningradin alueen kuvernöörin Valeri Serdjukovin. Keskustelimme alueen tulevaisuudennäkymistä, ulkomaalaisten maanostokiellosta sekä viisumivapaudesta. Keskustelu oli hyvä ja perinpohjainen. Leningradin alue on Suomelle tärkeä kumppani.

Viipurissa hyppäsin nopeajuna Allegroon, jolla kiidettiin Pietariin. Matka sujui VR:n toimitusjohtaja Mikael Aron seurassa. Allegro on upea ja avaa uusia mahdollisuuksia matkailuun. Suomelle se on myös mitä upein käyntikortti Venäjällä.

Pietarissa ensimmäinen keskustelukumppani oli kuvernööri Matvijenko. Keskustelimme Itämeren suojelusta, viisumeista, nopeajunasta, maanomistuskiellosta ja alueiden yhteistyöstä. Matvijenko on todellinen Suomen ystävä, joka panostaa maidemme välisiin suhteisiin. Hänen tapaamisensa on aina hieno juttu.

Päivä huipentui Suomen uuden viisumikeskuksen avaamiseen Pietarin keskustassa. Se on saamieni tietojen mukaan suurin viisumikeskus maailmassa. Palveluluukkuja on 83! Pinta-alaa löytyy peräti 3000 neliömetriä. Asiakkaiden tekninen palvelu nopeutuu ja paranee. Viisumipäätöksistä vastaa tietysti edelleenkin Suomen pääkonsulaatti. Viisumikeskuksen avaaminen Pietarissa on iso juttu.

Alla vielä päiväohjelmani yhtenä kokonaisuutena:

07:00 Lähtö Helsingistä Vaalimaalle

09:00 Tutustuminen Vaalimaan raja-asemaan

10:25 Lähtö Vaalimaalta Viipuriin (Venäjän aikaan, +1 h aikaero)

11:30 Tapaaminen Leningradin alueen kuvernööri Serdjukovin kanssa

11:55 Lyhyt tapaaminen lehdistön kanssa

12:05 Lähtö kuvernöörin lounaalle

12:15 Lounastapaaminen Leningradin alueen kuvernööri Serdjukovin ja Viipurin kuntayhtymän ja kaupungin johdon kanssa

13:15 Lähtö Viipurista Pietariin Allegro-junalla

14:36 Saapuminen Pietariin Suomen asemalle

14:40 Lähtö pääkonsulaattiin

15:30 Lähtö tapaamiseen kuvernööri Matvijenkon kanssa

16:00 Tapaaminen kuvernööri Valentina Matvijenkon kanssa

16:45 Lehdistön tapaaminen Smolnassa yhdessä kuvernööri Matvijenkon kanssa

17:15 Tapaaminen Pietarin pääkonsulaatissa henkilökunnan kanssa

18:00 Viisumikeskuksen avajaiset

18:30-19:00 Avajaispuhe

19:00 Nauhan leikkaus

19:10 Ulkoministerin lehdistötilaisuus tiedotusvälineille

Comment

required