Pääsiäisen pyhinä olemme joutuneet seuraamaan miten tilanne Thaimaassa ja erityisesti pääkaupungissa Bangkokissa on kuumentunut.

Tuoreimmat uutiset kertovat, että hallitusta vastustavat mielenosoittajat ovat toistaiseksi keskeyttäneet joukkoprotestinsa. Tuhannet punaisiin pukeutuneet mielenosoittajat ovat poistumassa pääministerin kanslian edustalta, jossa he ovat jo pitkään vaatineet hallituksen eroa ja aikanaan sotilaiden toimesta syrjäytetyn pääministeri Thaksin Shinawatran paluuta valtaan.

Tieto akuutin tilanteen laukeamisesta on helpotus. Tilanne ehti jo kiristyä räjähdysalttiiksi, kun Thaimaan armeija eilen ryhtyi voimatoimin palauttamaan järjestystä. Kahakoissa loukkaantui yli sata ihmistä ja kaksi menehtyi.

Vaikka mielenosoitukset nyt vaimenisivatkin, Thaimaan poliittiset ongelmat eivät ikävä kyllä häviä minnekään. Pääministerin arvovalta on kärsinyt pahasti. Varsinkin Aseanin Pattayan huippukokousten peruuttaminen oli hallitukselle todella noloa. Kovien ulkoisten paineiden puristama koalitiohallitus pysynee koossa, mutta kestävän ratkaisun löytämiseen tarvittaisiin puolin ja toisin kompromisseja. Nyt eri osapuolten välit ovat vain kiristyneet. Uusien vaalien järjestäminen jollakin aikavälillä voisi olla tie ulos.

Valtaosa thaimaalaisista on täysin kyllästynyt jatkuviin mielenosoituksiin ja maan taloudelle tilanne on myrkkyä. Turismi ja muu bisnes kärsivät.

Oma lähetystömme on seurannut tilannetta tiiviisti. Suomalaisia on kehotettu pysymään poissa hallintokortteleista ja mielenosoituspaikoilta Bangkokissa. Valtaosassa Bangkokia ja muualla Thaimaassa tilanne on aivan normaali, joten ylimääräiseen huoleen ei kuitenkaan ole aihetta. Uutisia on silti syytä seurata, sillä tilanteet muuttuvat nopeastikin.

Comment

required