Aamupäivä meni haastattelun ja toimistohommien merkeissä. Kävin myös eläköityneiden suurlähettiläiden lounastilaisuudessa. Kiinnostunut ja asiantunteva yleisö.

Lounaan jälkeen otettiin kompassisuunta pohjoiseen, nimittäin Murmanskiin. Siellä järjestetään tänään ja huomenna Barentsin Euroarktisen neuvoston ministerikokous. Perillä odotti kevyt lumipeite ja kirpeämpi keli.

Murmanskin visiitti alkoi käynnillä Suomen toimipisteessä. Konsuli Martti Ruokokosken johtama 12 hengen porukka pitää pystyssä paitsi Suomen, myös koko EU:n pohjoisinta edustustoa. Viisumit ja kansalaispalvelut ovat nyt ykkössijalla. Viisumeita myönnetään vuodessa 20 000 eikä määrä ole lamankaan aikana laskussa.

Suomen Murmanskin toimipisteessä

Martti ryhmineen tekee arvokasta työtä ja tekee sen hyvin. Jatkossa myös talouskysymysten ja muun yhteistyön merkitys edustustomme työssä kasvaa. Siksi toimisto on perusteltua nostaa pääkonsulaatiksi.

Tapasin illalla myös Suomen alueiden edustajat Barents-kokouksessa. Mukana olivat Pauli Saapunki, Pauli Harju, Kari Aalto, Roman Gokkoev, Alpo Jokelainen, Matti Nissinen, Veikko Kumpumäki, Esko Lotvonen ja Päivi Kuvaja. Oli hyvä kuunnella Barents-yhteistyön kokeneiden osaajien evästystä ennen kokouksen alkua.

Ilta päättyi kokousisännän eli ulkoministeri Lavrovin tarjoamiin illallisiin. Lavrovin lisäksi pöydässämme olivat Ruotsin ja Norjan ministerikollegat. Meillä oli hyvä keskustelu. Tunnelmaa nostatti venäläinen kansanlauluesitys haitarin säestämänä.

Nyt on levon aika. Kerron Barents-kuvioista tarkemmin huomenna.

Comment

required