Strasbourgin täysistuntoviikko alkoi kerrankin kepeästi. Meitä oli Krisse Salminen koko Krisse shown väen kera vastassa parlamentin portilla. Krisse seuraa tohinoitamme koko viikon.

Krisse Salminen

Päivän pääjuttu oli ehdottomasti uuden bulgarialaisen kuluttajansuoja-asioista vastaavan komissaarin, Meglena Kunevan, kuuleminen sisämarkkinavaliokunnassa.

Aiheena oli mikäs muu kuin kuluttajansuoja. Käsittelyymme on tulossa kauan kaivattu kuluttajansuojalainsäädännön uudistusohjelma. Kyse on kahdeksan direktiivin paketista.

Direktiivit käsittelevät kaikkea ”kuluttajan” määrittelemisestä aina eurooppalaisten kuluttajansuojaoikeukisen parantamiseen heidän tehdessään kauppoja online-ympäristössä. Tarpeellista ja konkreettisesti jokaisen arkea koskettavaa asiaa.

Tiesitkö esimerkiksi, että

– Jos tavara, jonka olet ostanut ei täytäkään sille ostohetkellä myyjän lupaamia kriteerejä, sinulla on oikeus palauttaa tai vaihtaa tuote kahden vuoden sisällä sen ostopäivästä – jokaisessa EU-maassa  (The Directive on Sale of Consumer Goods and Guarantees).

– Sopimuksen kannalta oleelliset asiat eivät saa olla pikkupräntillä kirjoitettu sopimuspaperin nurkkaan tai löydettävissä vasta monen klikkauksen takaa internet-sivustolta. Muun muassa näin toteaa direktiivi, joka säätelee reiluja sopimuksia – jokaisessa EU-maassa (The Unfair Contract Terms Directive).

– Jos ovelta ovelta kauppias ilmestyy kynnysmatollesi ja saa vieteltyä sinut shoppaamaan satojen eurojen imurin tai uudet ikkunat, sinulla on aina seitsemän päivää aikaa purkaa kauppa – jokaisessa EU-maassa (The Doorstep Selling Directive).

Kiitos EU, sanon minä!

Tämä on alue, missä EU on minusta parhaimmillaan. Todellista positiivista toimintaa. Mutta näistä puhutaan – ja sitä kautta tiedetään – todella vähän. Toivottavasti uudella komissaarilla riittää innostusta kommunikoida aiheesta, joka paremmin tiedostettuna tekisi ihmeitä myös EU:n imagolle.

Näitä esimerkkejä kuluttajan oikeuksien varmistamisesta löytyy kasapäin lisää. Kuluttajansuojalainsäädännön vihreän kirjan ja lisätietoa komissaari Kunevan suunnitelmista löytyy puolestaan täältä.

Kuuntelemassa tarkkaan komissaari Kunevan (toinen oikealta) vastauksia valiokuntamme kysymyksiin.

Comment

required