Viikonloppu meni nappiin. Meillä kävi tuuri: lauantaina oli 27 astetta ja aurinkoista. Ei hassumpi päivä grillijuhlille.

Tänään alkoi varsinainen valiokuntatyö. Omalta osaltani perustuslaki- ja budjettivalvontavaliokunta olivat päällekkäin. Keskityin perustuslakivaliokuntaan, koska toimin siellä ryhmämme apulaiskoordinaattorina.

Ensimmäisessä puheenvuorossani kartoitin kolme keskeistä teemaa, joihin perustuslakivaliokunnan pitäisi keskittyä tällä kaudella.

Ensiksi tulee panostaa perustuslaillisen sopimuksen ratifiointiin. Sopimuksen hyväksyminen kaikissa jäsenmaissa ei ole läpihuutojuttu. Sen eteen pitää tehdä vielä paljon työtä.

Toiseksi perustuslakivaliokunnan tulisi pohtia asioita, joita voidaan panna toimeen jo ennen sopimuksen hyväksymistä. Samalla pitää kartoittaa menettelyjä, jotka tulevat käyttöön uuden sopimuksen myötä.

Kolmanneksi EU:n kehitys ei lopu perustuslailliseen sopimukseen. Jossain vaiheessa viisivuotiskautta tulee pohtia perustuslaillisen sopimuksen muutostarpeita.

Oli hienoa saada puhua porukassa, johon kuuluivat mm. Dehaene, Geremek, Mendez de Vigo, Voggenhüber, Leinen, Corbett ja Duff.

Valiokuntakokouksen jälkeen meillä oli koordinaattoreiden tapaaminen. Päätimme, että parlamentin mietinnön perustuslaillisesta sopimuksesta laativat Mendez de Vigo ja Corbett. Taas jaettiin tehtävät suurempien ryhmien kesken.

Ryhmän suuruudella on keskeinen merkitys kun mietintöjä jaetaan. Esimerkiksi perustuslakivaliokunnassa homma toimii niin, että yksi mietintö on sen tärkeydestä riippuen 1-6 pisteen arvoinen. Meidän ryhmällä on 10 jäsentä, joten meillä on 50 pistettä. Sosialisteilla on 7 jäsentä, eli 35 pistettä. Liberaaleilla on kolme jäsentä ja 15. Pieni ryhmä saa käytännössä laadittavakseen vain sellaisia mietintöjä, joita muut eivät halua.

Asettauduin tänään myös työhuoneeseeni Brysselissä. Hieno kulmahuone 13. kerroksessa. Bryssel näkyy koko komeudessaan…tai no eihän tämä nyt ihan maailman kaunein kaupunki taida olla.

Työhuoneeni on tällä hetkellä täysin sekaisin. Papereita ja laatikoita lojuu kaikkialla. Huomenna iltapäivällä ajattelin pistää nurkat kuntoon.

Comment

required