Pohjois- ja Etelä-Korea ?akselilta kuuluu ikäviä. Odotamme koko ajan lisää tietoa tapahtumien kulusta, mutta juuri nyt päällimmäisenä on toivomus, että osapuolilla olisi malttia.

Tilanteesta voi olla syystä huolissaan.

Tässä se, mitä nyt tiedetään: Pohjois-Korea alkoi tulittaa 23.11.2010 klo 14.34 paikallista aikaa kiistanalaisella merirajalla sijaitsevaa Yeonpyungin saarta. Pohjois-Korean tykistö on ampunut yli 100 ammusta alueelle. Kansainvälisten uutislähteiden mukaan tulitusta edelsi Pohjois-Korean esittämä uhkaus. Tulitus kesti noin tunnin. Etelä-Korean armeija vastasi tapahtumaan tulituksella. Pohjois-Korea syyttää etelää välikohtauksen aloittamisesta.

Osa Yeonpyungin saaresta on tuhoutunut pahoin ja on paikoin tulessa. Tulituksessa on tähän asti saanut surmansa 1 sotilas ja yli 15 loukkaantunutta. Uhrien lukumäärästä ei ole vielä tarkkaa tietoa, mutta sen uskotaan nousevan. Saaren asukkaat on evakuoitu.

Etelä-Korean presidentti Lee on kutsunut heti välikohtauksen jälkeen kansallisen turvallisuusneuvoston koolle hätäkokoukseen ja tilanteen arviointi on meneillään.

Presidentin kerrotaan tilannekatsauksen jälkeen kehottaneen malttiin ja painottaneen, ettei tilannetta saa missään nimessä päästä karkaamaan käsistä. Etelä-Korean ulkoministeri on tuominnut Pohjois-Korean provokaation ja todennut sen räikeästi rikkovan YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselmaa nro 1874.

Välikohtaus on aiempiin nähden poikkeuksellinen, koska se on kohdistunut myös siviileihin.

Suomen Soulin suurlähetystön mukaan tiedossa ei ole, että kukaan suomalainen olisi vaarassa. Tätäkin toki seuraamme.

Comment

required