Jag får ofta frågan hur jag orkar med jobbet. Åtta år som minister, ofta med en rätt så hård press, sliter säkert på var och en. Hur kan man hålla energinivån och humöret?

De första sex åren kom slitaget från cirka 120 resedygn per år. Arbetsresorna var inte på den mjuka sidan. Det var prestation från morgon till kväll, oberoende av tidskillnad. Fråga Carl Bildt!

Det två sista åren har inneburit färre resor, men mer mental stress. Jobbet som statsminister eller finansminister sträcker sig dygnet runt, varje dag, hela året. Egentligen är det fråga om krishantering samt mindre och större beslut från morgon till kväll.

Tidigare var takten i beslutsfattandet aningen långsammare. Nuförtiden är vi alla konstant uppkopplade. Visst är det trevligt att inte vara kontorsbunden – modern informationsteknik ger frihet – men samtidigt drar vi egentligen ned på fritiden.

I en idealvärld skulle dygnsrytmen vara åtta+åtta+åtta, alltså åtta timmar sömn, åtta timmar arbete och åtta timmar fritid, men så blir det aldrig. Att orka på jobbet, oberoende av vad man gör, är baserat på tre enkla pelare: sömn, kost och motion. Det gäller att hitta den rätta balansen.

Det är omöjligt att vara effektiv på jobbet om man lider av konstant sömnbrist. Själv strävar jag efter att sova åtta timmar per natt. Som morgonmänniska lägger jag mig tidigt och vaknar tidigt. Morgnarna är en bra tid att förbereda dagen.

Maten är viktigare än vad man skulle tro. Mat ska ge, inte förbruka, energi. När man äter hälsosamt orkar man bättre. Själv äter jag var tredje timme och satsar på kost som ger mig energi. Utelämna väte, socker och alkohol. Satsa på grönsaker och frukt.

Måttlig motion stöder energitriangeln. För oss medelålders ”lykramän” är det viktigt att inte träna för mycket eller för hårt. Jag har sett många kolleger (kanske främst från den privata sektorn) som tror att motion är en tävling. Fel! Det är fråga om att må bra.

Jag måste medge att jag blir smått irriterad när någon frågar mig hur jag har tid att träna. Det är precis tvärtom. Jag tränar för att ge dygnet extra tid. Mitt motto är att en timmes motion ger dig två timmar mer energi.

Man måste dock komma ihåg att varva ned. Kroppen skiljer inte på den mentala eller den fysiska stresshormonen. Om du har det stressigt på jobbet lönar det sig inte att köra hysteriska träningspass.

Allt detta med sömn, kost och motion låter bra i en krönika, men den stora frågan är om jag lyckas implementera min livsfilosofi. Det gör jag rätt så bra, dock aldrig perfekt. Det viktigaste är att försöka, annars skulle jag inte orka.

Comment

required