Jos muuten on vaikeuksia saada työkonetta liikkeelle lomien jälkeen, niin viimeistään Strasbourgin tiistaina pääsee vauhtiin. Tänään mentiin eikä meinattu.

Tämä voi kuullostaa vähän pervolta, mutta itse pääsen vauhtiin lukemalla EU-asiakirjoja… Paras porkkana on, kun itse pitää esitellä joku tietty aihe.

Tänään keskityin kolmeen asiaan: tavarapakettiin, lobbausmietintöön ja vastuuvapausraporttiin. Kaikki aiheita, joita näilläkin sivuilla on usein käsitelty.

Lehdistöaamiaisella keskustelimme pitkään energiapaketista. Palaan tähän asiaan viimeistään ensi viikolla. Jos informaationälkä yllättää ennen sitä, niin suosittelen kollegani Eija-Riitta Korholan eilistä nettipäiväkirjamerkintää. Eija-Riitta on näiden asioiden todellinen asiantuntija.

Pressiaamiaisen jälkeen kävimme avustajani Henrik Ruson kanssa päivän tärkeimpiä aiheita. Briiffauksen jälkeen tunsin olevani valmis taistoon.

Päivän äänestyksissä nähtiin harvinainen episodi. Meillähän on oikeastaan kolme äänestysmuotoa: perinteinen ”käsi-ylös-käsi-alas”-äänestys, sähköinen äänestys ja salainen äänestys. Näistä viimeisintä sovelletaan vain aniharvoin, yleensä nimityskysymyksissä.

Normaalisti tuikkaamme kättä ylös ja alas. Aina välillä on sitten sähköinen äänestys sen merkiksi, että jokaisen mepin äänestyskäyttäytyminen halutaan rekisteröidä. Se voi olla joku tärkeämpi äänestyskohta. Joskus äänestetään myös sähköisesti, jos puheenjohtaja ei ole varma antoiko käsiäänestys puoltavan vai kieltävän tuloksen.

Yhtäkaikki tänään äänestettiin pelkästään sähköisesti ja jokainen äänestyskohta rekisteröitiin. Itse kannatan sähköisiä äänestyksiä. Ne ovat mielestäni selkeämpiä eivätkä ne välttämättä ainakaan hidasta äänestämistä.

Tämän päivän äänestykset olivat kuitenkin historialliset. Itse en ainakaan muista, että olisimme aiemmin äänestäneet jokaisesta kohdasta sähköisesti.

Jokaisella ryhmällä on oikeus vaatia sähköistä äänestystä. Idean takana oli Brittien ”itsenäisyyspuolue”. Tekisi mieli sanoa, että tavoite oli jalo, mutta valitettavasti he yrittivät sabotoida, siis hidastaa, äänestystä. Mielestäni he eivät oikeastaan tavoitteessaan onnistuneet. Hyvin se äänestys meni.

Myöhemmin iltapäivällä sama porukka (ja muutama meidän ryhmän EU-vastainen brittikonservatiivi) jatkoi häriköintiä. He tekivät niin sanotusti ”Väyryset”, eli yrittivät jarruttaa varsinaisen keskustelun alkamista pitämällä jonnenjoutavia työvuoropuheenvuoroja. Väyrynenhän teki samat silloin kun Eduskunnan piti hyväksyä Suomen EU-jäsenyysneuvottelujen tulos.

Iltapäivä meni sitten erinäisissä kokouksissa. Tapasin muun muassa Klaus Wellen, joka on puhemies Pötteringin kabinettipäällikkö. Briiffasin häntä lobbausraportistani.

Tapasin myös entisen kollegani Gilles Briatan, joka on yksi Ranskan korkeimmista EU-virkamiehistä. Juttelimme Ranskan puheenjohtajuuskauden haasteista.

Hetken päästä alkaa perinteinen tiistai-illan ryhmäkokous. Illan kuuma peruna taitaa olla kuluttuajaluottodirektiivi. Taidan mennä sitä keittämään.

 

Comment

required