Dagens industri 20.10.2011

 

Kommer EU-mötet att skriva historia?

På söndag blir det ytterligare ett historiskt EU-toppmöte. Europas ekonomiska problem ska återigen lösas. DI-läsaren gäspar redan . ”Blir det nu samma sak igen? Ett antal tomma löften och negativa marknadsreaktioner? Kan nu inte EU fixa detta för gott?”.

Bra frågor. Under de senaste tre åren har EU ordnat över 20 toppmöten. Manuset har varit ungefär likadant varje gång.

Mötet ordnas på grund av en akut kris. Förhandlingarna pågår sent in på natten. På presskonferensen berättar man att mötet varit ”historiskt” och ”alla problemen är lösta”. Följande dag reagerar marknaderna med skepsis. Samtidigt börjar man redan förbereda följande möte.

Varför borde det blir annorlunda den här gången? Därför att EU-ländernas skuldkris nu har pågått i över 18 månader. Det är dags att börja hitta bestående lösningar. Det är faktiskt dags att EU:s ledare tar kontroll över det fortskridande arbetet med att stoppa krisen.

På söndagen blir det för första gången fråga om ett helhetspaket där EU strävar mot att lösa den akuta krisen och slå fast regler för framtiden. Det är egentligen fråga om fyra helheter.

1. För det första vill EU rädda Grekland, eller kanske rättare sagt undvika att problemen i Aten spiller över till andra EU-änder. Ingen vill ju att 2 procent av EU:s ekonomi skapar ytterligare problem för resten av Europa. Det kommer inte att bli lätt, men Greklandsproblemet kan inte vara evigt. Det är dags att agera.

2. För det andra måste man se till att bankerna har tillräckligt med kapital. Fiffigast vore att medlemsländerna tar ansvar för sina egna banker. Vi i Norden vill ju inte betala om en fransk bank har skött sig illa. Utan förtroende i bankerna är det omöjligt att sköta krisen.

3. För det tredje måste vi skaffa mera pengar för att sköta om krisen och skydda länder som är i farozonen. Få vill höja EFSF, den kortvariga krismekanismen, därför vore det nyttigt att be IMF om hjälp. Det skulle löna sig att ta EMS, den långvariga krismekanismen i bruk snarast, men det lär inte bli före sommaren 2012.

4. Till sist måste EU bygga nya regler för den ekonomiska politiken. Det går bara inte att ha en monetär union utan en ekonomisk eller politisk union. Det borde även gemene finansministerium i EU förstå.

Hela EU-dramat startar på fredagen med finansministrarnas och eurogruppens möte. Därefter blir det Europaministrarnas tur på lördagen. Toppmötet äger rum på söndag förmiddag. Allt avslutas av eurogruppens stats- och regeringschefer.

Man får bara hoppas att detta möte blir ”historiskt” och att marknaderna godkänner besluten. Annars lär det bli ett nytt möte inom några veckor.

Comment

required