Euroopan komissio julkaisi eilen raporttinsa EU-maiden taloudesta. Suomen osalta raportti löytyy täältä: (LINKKI)

Komission Suomelle kohdistetut suositukset ovat suositeltavaa luettavaa jokaiselle eduskuntavaaleihin valmistautuvalle ehdokkaalle. Joskus kauempaa näkee selvemmin. EU-komission arvio, OECD:n maatutkinta ja valmistumassa oleva Anders Borgin selvitys tarjoavat rakennuspalikat hyvään vaalikeskusteluun ja sen jälkeen toivottavasti realistiseen hallitusohjelmaan.

Suomen taloudessa on komission mukaan edelleen tasapainottomuuksia, jotka vaativat toimia ja valvontaa. Suomen vienti on heikentynyt pitkään teollisuuden rakennemuutoksen aikana. Näyttäisi että vientiteollisuuden alamäki on vihdoin päättynyt ja rakennemuutos tasaantumassa, mutta investoinnit ovat vielä alhaisella tasolla.

Julkisen velan kasvu ei aiheuta vielä liiallisten alijäämien menettelyä Suomen osalta. Menettelyssä oleva Ranska joutuu säännölliseen EU-valvontaan rakenteellisten uudistusten toteuttamisen osalta. Se on kuitenkin välttämässä toistaiseksi taloudelliset sanktiot. Ranska on pitkän viivyttelyn jälkeen ryhtynyt nyt vihdoin vapauttamaan talouttaan.

Suomen talouteen komissio ennustaa tälle ja ensi vuodelle maltillista kasvua. Palkkamaltti, EKP:n rahapolitiikka ja halpa öljy auttavat meitä. ICT-palveluala ja kemianteollisuus kasvavat. Vaihtotase on tasapainottumassa. Kasvu on asettumassa pitkällä aikavälillä noin 1 % tasolle.

Taloutta painaa yksityisten investointien vähäisyys. Menetettyjen työpaikkojen tilalle ei ole syntynyt riittävästi uusia. Vaikka start-up -yrityksemme ovat saaneet paljon näkyvyyttä, on niitä kuitenkin vähemmän kuin vertailumaissa.

Meidän onkin Suomessa päätettävä, tyydymmekö ennustettuun hitaaseen talouskasvuun. Se ei riittäisi nostamaan julkista talouttamme ylijäämäiseksi, vaan velkaantuminen jatkuisi. Sen välttämiseksi olisi käytännössä pakko jatkaa viime vuosina nähtyä julkisen sektorin leikkaamista aina vain. Veroaste on Suomessa niin korkea, ettei veronkorotusvaraa komissionkaan mukaan juuri ole.

Kasvu ei synny itsestään. Se on kiinni erityisesti kasvuhakuisten yritysten investoinneista. Suomen on oltava maa, jossa kannattaa tehdä bisnestä. Palkkamaltin jatkaminen on elintärkeää. Valtio voi auttaa talouden monipuolistumista panostamalla digitalisaatioon, biotalouteen ja clean techiin. Sääntelystä johtuvia kasvun esteitä on raivattava ja kilpailua edistettävä mm. päivittäistavarakaupassa.

Kokoomuksessa me otamme vakavasti komission ja esimerkiksi Suomen pankin näkemykset, ettei nykyisellä tiellä voida jatkaa. Seuraavan hallituksen pitää kääntää Suomen kurssia. Osaltamme me olemme valmiita kaikkiin niihin toimiin, jotka auttavat saamaan Suomeen lisää työtä ja kasvua.

11 Comments
  1. Juhana Herttuala
    27.02.2015 21.55

    Komissio myös kehottaa Suomea korjaamaan leasing- ja vuokra-autojen verotusta, mutta oliko se sitten eri kirjeessä. No miten vain, tuomioistuin kutsuu taas.

    Reply
  2. Juha Rannisto
    03.03.2015 07.15

    Komission kansantalouskatsaus on hengästyttävän yksityiskohtainen kuvaus Suomen talouden tilasta ja tolasta. Mutta miten potilas paranee?

    Komission resepti rajoittuu kahteen kohtaan: A) investointeja ja B) rakenteellisia reformeja – kolmas kohta on munkkilatinaa tyyliin ”growth-friendly fiscal consolidation”.

    A) Investoinnit
    Kun julkinen velka on 60% ja yksityinen 170% bruttokansantuotteesta, kumpi on paremmassa asemassa aloittamaan investointivetoisen kasvun? Mitkä kymmenen kärkihanketta pitäisi käynnistää heti?

    1. Länsimetro.
    2. Lentokenttärata.
    3. LNG-terminaali.
    4. …

    Ja jatkossa ainakin yksi mielekäs miljardi-investointi joka vuosi v. 2015…2020 (julkishyödykkeet, puolustusteollisuus, huoltovarmuus, infrastruktuuri, jne.).

    B) Reformit
    Suomen yrityksistä n. 90% on pieniä: 1-3 työntekijää. Eivätkä ne kasva – vajaa 40% pysyy yksinyrittäjinä.

    Jos nuo yrittäjät työllistäisivätkin 2-6 ihmistä (esim. puolisonsa tai perheensä), työttömyys katoaisi katukuvasta. Mutta kuka poistaisi kasvun esteet?

    Reply
    • Juha Rannisto
      05.03.2015 14.47

      Millaiset eväät komissio tarjoaa? Miten talous saadaan kasvuun? Mikä on anti?

      Reply
  3. Juhana Herttuala
    04.03.2015 12.29

    Arvio siitä, että seuraavan hallituksen pitää kääntää kurssia, ei ole täsmällisesti oikea.
    Viimeistään Lipposen II hallituksen olisi pitänyt muuttaa kurssia ja aloittaa velkojen maksu sen sijaan, että koko Nokian nousun tuoma lisäarvo laitettiin haisemaan julkissektorin kasvattamiseksi.

    Sen jälkeen suuntaa olisi voinut muuttaa mm. hallitukset, joiden nimet ovat
    Jäätteenmäki, Vanhanen, Vanhanen II, Kiviniemi, Katainen ja Stubb. Jokaiselta niistä on puutunut joko halu tai kyky, mutta useimmilta molemmat.

    Seuraavakin suunnitelmatalouden nelivuotiskausi menee näperrellessä ja toiveita elätellessä. Pääomapako jatkuu ja kansa köyhtyy.

    Reply
    • Juha Rannisto
      04.03.2015 14.19

      Suomen julkinen velka / BKT on vuosina 1995…2015 vaihdellut 30% ja 60% välillä.

      http://www.findikaattori.fi/fi/44

      Valtionvelan korkomenot ovat kuitenkin puolittuneet, vaikka velka on kaksinkertaistunut. Vuonna 2001 korkomenot olivat noin 4 mrd, mutta 2013…2015 vain 1.8 mrd/vuosi.

      Kansantalouden todellinen ongelma on ollut yksityisen sektorin – etenkin elektroniikkatoimialan ja muun vientiteollisuuden – supistuminen.

      Reply
      • Juhana Herttuala
        04.03.2015 16.23

        Valka/BKT on nyt huipussaan ja nousussa, joten vaihteluväli jää toisarvoiseksi.

        Meinaako Juha Rannisto, että kun korkomenot ovat puolittuneet, niin velka voidaan vielä tuplata?

        Todellinen ongelma on se, että jokaisessa noususuhdanteessa julkissektori kasvaa absoluuttisesti, mutta julkissektori ei supistu laskusuhdanteessa, josta seuraa julkissektorin suhteellisen osuuden kasvu. Kun vientiteollisuuden on pakko sopeutua markkinaolosuhteisiin, niin se sitten vientiteollisuuden vika, kun raha ei riitä poliitikkojen mielihaluihin. Sellaiseen maahan ei edes kannata sijoittaa. Kuulemma Suomeen ei uskalla sijoittaa mitään, mikä on enemmällä kiinni, kuin neljällä pultilla.

        Reply
        • Juha Rannisto
          05.03.2015 08.50

          Valtion velka / BKT on yli 60% monessa maassa: Saksa 77%, Iso-Britannia 91%, Ranska 92%, Italia 132%, USA 102% ja Japani 227%.

          Suhdeluku on outo. Ei julkista velkaa makseta pois, ei ainakaan BKT:lla. Velan korot hoidetaan: verotuloilla tai uudella velalla, ei bruttokansantuotteella. Suomen valtionvelan korot ovat 1.8 mrd eli 3.3% valtion 54 mrd budjetista.

          Suomen valtio ottaa lainaa nyt historiallisen halvalla. Jopa negatiivisella korkotuotolla. Vanhat velat kannattaa uudelleenrahoittaa alemmin koroin ja pidemmin maturiteetein. Eikä finanssipoliittista elvytystä julkisinvestoinneinkaan voi sulkea pois, jos tuottavia hankkeita havaitaan. Se oli Keynesin idea.

          ”Keynes muistetaan erityisesti valtion aktiivisen taloudellisen roolin puolestapuhujana. Keynesin mukaan valtion tulisi käyttää rahavaroja välineenä vähentämään voimakkaiden talousmuutosten laskusuhdanteiden, laman ja noususuhdanteiden haitallista vaikutusta. Keynesin mielestä valtion piti toteuttaa investointeja täystyöllisyystavoitteen saavuttamiseksi.” (Wikipedia)

          Bruttokansantuotteen kasvu saadaan toki negatiiviseksi, jos jokaista komponenttia supistetaan (BKT = C + I + G + NX), mutta se ei liene tarkoitus.

          Vaaleja ja talouspoliittista keskustelua odotellessa…

          Reply
          • Juhana Herttuala
            05.03.2015 10.16

            Keynesillä oli ideansa, keynesiläinen sosialismi. Ei Keynes kuitenkin niin pihalla ollut taloudesta, kuin hänen tulkitsijansa, joiden opille osuvin nimi on keynesiläinen reaalisosialismi.

  4. Mika Kaakinen
    04.03.2015 18.29

    Onnea ja menestystä toimiisi pääministerinä. Anders Borgin raportti on varmasti arvokas lisä taloudelliseen keskusteluun. Itse olen hyvin tavallinen ihminen, enkä hallitse taloudellisia asioita hyvin. Uskon, että sinulla hyvien neuvonantajien kanssa on hyvät mahdollisuudet saada taloutemme taas nousuun. Suomi tarvitsee kipeästi yksityisiä investointeja. Taloutemme on saatava taas nousuun, jotta hyvinvointivaltio voidaan säilyttää. Nyt tarvitaan viisasta politiikkaa ja hyviä päätöksiä.

    ”Jessen” haltuun Alex Stubb.

    Reply
  5. Eija Mäkinen
    06.03.2015 23.32

    Nyt on pakko kirjoittaa yhdestä ihan toisesta asiasta kun en muita foorumeita halua käyttää. Keskiviikkona puolenpäivän aikaan A. Stubb oli luonamme Lieksan Citymarketilla. Siitä tie vei kuulemma Nurmekseen ja vielä Kontiolahdelle Ampumahiihdon MM-kisoihin. Ja torstaina näin sitten hänet suorassa lähetyksessä eduskunnan kyselytunnilla! Paljon puhutaan ministereiden tiukasta aikataulusta, mutta eihän sitä usko ennen kuin itse älyää. (Ei kuitenkaan vedä vertoja Katri Helenalle joka viikko sitten ehti konsertistaan Lieksasta vartissa UMK:n finaalin suoraan lähetykseen…)

    Reply

Comment

required