Matkakiertueeni jatkuu ensi viikolla Shanghaissa, jonne teen vienninedistämismatkan mukanani joukko suomalaisyrityksiä. Teen vienninedistämismatkoja noin kerran kuukaudessa. Matkoja tehdään erityisesti suomalaisyritysten kannalta houkutteleville kasvumarkkinoille.

Talouskriisin jälkeen kaksi kolmasosaa maailman kysynnän kasvusta on syntynyt Aasiassa. Talouden painopiste siirtyy Aasiaan, ja nousevien talouksien vaikutusvalta kasvaa. Kiina on maailman suurin viejä ja se on mm. Japanin, Brasilian ja Intian suurin kauppakumppani. Kiinan valuuttavaranto on suurempi kuin EU:n, Japanin ja Venäjän yhteensä ja kasvaa miljardilla dollarilla päivässä.

Valtiollinen panostus tuottaa Kiinassa aitoa lisäarvoa, sillä valtion rooli Kiinan taloudessa on erittäin vahva. Vuonna 1995 Forbes 500-listalla oli kolme kiinalaista yritystä ? nyt niitä on 46, joista 40 on valtion omistuksessa. Ministerin läsnäolo avaa ovia ja antaa mukana oleville yrityksille arvovaltaa. Samalla vahvistuu Suomen näkyvyys kokonaisuudessaan.

Shanghain-matka tehdään hiukan uudistetulla konseptilla, jolla pyrin edistämään suomalaisyritysten liiketoimintaa mahdollisimman fokusoituneesti. Tällä kertaa keskitymme erityisesti merkiklusteriin ja osallistumme mm. Angry Birdsistä tunnetun Rovion Aasian-toimintojen käynnistämistilaisuuteen.

Matkan ohjelma on tiivis. Tapaamme Shanghain kaupunginjohtoa ja vierailemme Waigaoqiaon vapaakauppa-alueella. Lisäksi luennoin Tongji-yliopistolla Euroopan haasteista ja keskustelen yliopiston johdon kanssa Suomen ja Kiinan innovaatio- ja design-alojen yhteistyöstä. Ohjelmaan kuuluu myös suuria verkottumistilaisuuksia.

Yli 23 miljoonan asukkaan Shanghai on Kiinan suurin kaupunki. Se on myös yksi maailman tiheimmin asutuista ja taloudeltaan nopeimmin kasvaneista alueista maailmassa. Shanghain BKT kasvoi vuonna 2010 lähes kymmenen prosenttia. Shanghai on manner-Kiinan rahoitusmarkkina-, kauppa- ja satamakeskus.

Shanghaissa ja sen lähialueilla toimii noin 140 suomalaista yritystä. Suomen pääkonsulaatti ja FinChi-innovaatiokeskukseen sijoittuneet muut suomalaistoimijat tekevät loistavaa työtä. Toimijoita yhdistää FinNode Kiina-verkko, jota johdetaan Shanghaista käsin. Shanghaissa on tehty jo paljon erityisesti puhtaan teknologian ja ympäristöosaamisen vienninedistämisessä ja korkeakouluyhteistyön edistämisessä.

Suomen asennetta Kiinan suhteen heijastaa hyvin Shanghain-maailmannäyttelyn iskulauseemme ?sharing inspiration?. Uskomme että yhdessä meillä on paljon saavutettavaa. Suomalaisyritykset ovat menestyneet yhteistyöllä. Shanghaissa pieni Suomi on näkynyt monilla sektoreilla kokoaan suurempana.

Comment

required